Det koker av laks i ØstersjøenDel dette:

Det er sinnssyke tilstander som oppleves i Østersjøen om dagen.

Det har de siste ukene vært rapportert om eventyrlig fiske i Østersjøen. Dette fikk tre norske karer til å sette kursen mot sørspissen av Sverige. Kjell Are Larsen, Einar Finstuen og Svein «Veslegutt» Engebretsen ankom Bengtssons Loge i Simrishamn i går kveld. Her bor de godt hos Patrick og Sanna som driver logen. Det er hit de fleste fiskeglade bor når  de er i Simrishamn.

Tidlig fredag morgen er alle 14 stengene satt ut, og de rekker så vidt å fylle kaffekoppen før den første laksen biter. En 5-kiloslaks blir etterhvert avkroket ved skutesida.  Kjell Are, Einar og Svein er alle erfarne trollingfiskere med mange års fiske bak seg. Alle tre har flere ganger vært i Østersjøen og fisket laks. Einar kan huske at han var en av de første som opplevde trippelhugg for mange mange år siden. Men det ingen av de tre veit er at det de kommer til å oppleve denne dagen er noe de aldri kommer til å glemme.Etter først å ha avkroket 5-kiloslaksen ved båten går det i ett resten av dagen. Først kommer det ett 4-hugg hvor en 5-kilos uten fettfinne beholdes og resten avkrokes ved skutesida. Deretter kommer det et 10-hugg med en laks på 11 kilo på topp, og flere i retur. Så kommer det ett trippelhugg, deretter ett nytt 4-hugg. Dagen avsluttes med ett 8-hugg, hvor fem av laksene er over 10 kilo, og den største laksen på 12,5 kilo. I tillegg kommer alle enkelthuggene som skjer innimellom alt det andre.

Gutta forteller på telefon at de til sammen har hatt 34 kontakter med laks i løpet av dagen. De forteller om latter, frustrasjon, utmattelse og kaos om bord i båten. Med seg hjem fra fisketuren har gutta kun beholdt seks laks, noe som er en uskreven kvoteregel blant trollingfiskere der nede. Alle laksene som er med hjem er fettfinneklippet, og alle andre lakser er avkroket ved skutesida, noe som gjør minst mulig skade på laksen. De forteller at laksene er kjørt hardt slik at de fortsatt var i god kondisjon ved avkroking og utsetting.

For å beskrive litt forandringen som har skjedd i Østersjøen de siste fem årene, kan det oppsummeres slik. Kjell Are og undertegnede var en hel uke og fisket under Trolling Master Bornholm i 2009. Resultatet var to laks. I 2010 var undertegnede der en hel uke og fikk fire laks. I 2011 var tallet seks laks i løpet av ei uke. I 2012 var tallet 26 laks i løpet av ei uke. Og det er i denne retningen det har fortsatt de siste to årene også.

Noen av grunnen til denne økningen har blant annet vært mindre yrkesfiskekvoter og forbud mot drivgarn. Ny regel i svenske farvann er at villaksen er fredet for trollingfiskere.

Undertegnede reiser sammen med en gruppe nordmenn til Bornholm i neste uke. Der skal vi delta på Nordic Trolling Camp. Dette er en slags trollingskole for alle som har lyst til å lære mer om trollingfiske. Det er fortsatt noen ledige plasser den 9.-13. mars.

Skitt fiske!

Del dette:
Prev Se hvordan vi blir knust av kidsa i snikløpya på den nye Jakt- fiske og friluftsmessa
Next Ørretbeist og bannskap

Comments are closed.