More

  De korte huggperiodene klokken 10.00 og 15.00

  Skogseidvatnet i Fusa huser røye og ørret som er til å få fullstendig hakeslepp av, men det er ikke bare å plukke de svære, gamle og slu fiskene på bestilling.

  De siste seks årene har det blitt en tur eller to til Skogseidvatnet hver vinter, og da er det de store røyene som er målsetningen. På min aller første tur oppover fikk jeg røyer på 4,1 og 4,3 kilo, og den største av disse har blitt stående som pers siden. Noen flere fine røyer har det likevel blitt, blant annet en på 2,9 kilo og en på 2 blank. I Skogseid blir røyene både 5+, 6+, 7+, 8+, 9+ og kanskje til og med enda større, så det er ikke slik at en gir seg selv om en har fått noen bra fisker. Langt derifra.

  Årets første tur oppover var sammen med Johnny, som har egen båt liggende i vannet. Denne ble kort, iskald og heller laber, med bare småfisk landet. Årets andre tur var enda tregere, men ringreven Johnny reddet dagen med to fine fisker som han mer eller mindre på minuttet anslo når kom til å bite. I Skogseid er det nemlig veldig ofte distinkte huggperioder, og disse kjenner Johnny godt.

  Fisket begynte som vanlig med noen smårøyer i 300-gramsklassen, både hos oss og i de tre andre båtene som lå på varpet denne dagen. Johnny fikk som alltid flest, og da han kikket på klokken litt over klokken 09.30, kunne han fortelle at det kom til å gå på en stor en innen en halvtimes tid. Klokken 10.00 smalt det i stangen hans, og etter en fin kamp kunne en flott røye på 4,06 kilo føres inn i håven.

  Etter skånsom veiing i knuteløs håv, og et par kjappe bilder, fikk storfisken svømme tilbake der den kom fra. Så døde ting ut. Det ble landet en firekilos til i en av de andre båtene, men ellers var det bare en og annen røyepinne som dukket opp de neste fire timene. Selv var fasiten min tre smårøyer og ikke et napp på fire og en halv time da klokken passerte 14.30. Johnny hadde gjort det litt bedre, men det var bare småfisk å spore hos han, også.

  På ny så båteieren på klokken, og opplyste om at det vanligvis kommer en intensiv huggperiode rundt klokken 15.00. En liten halvtime senere, nærmere bestemt klokken 14.55, hugg det på ny. Også denne gangen var det hos Johnny det var action, og snart kunne en kort og feit røye på 2,1 kilo håves. Også denne gikk tilbake etter veiing og fotografering, slik alle storrøyer bør. De små egner seg nemlig mye bedre som menneskemat eller agn til stor rovfisk.

  At Johnny får størst og mest fisk i Skogseid er nesten en naturlov. Dette er stort sett alltid tilfellet når vi fisker røye, og det var også tilfellet da vi dorget storørret i fjor vår. Denne dagen utklasset han samtlige på vannet.

  Utenom Johnny sine godfisker, var det mest spennende som skjedde denne dagen de tre havørnene som kretset over båtene, og av og til tok en av de små røyene vi kastet ut til dem.

  Selv hadde jeg nesten gitt opp da jeg passerte fem timer uten et napp, men så dro det plutselig til hos meg, også. Noen stor fisk var det på ingen måte, men fisk er fisk når en ikke har kjent noe på en halv evighet.

  Men var det røye, da? Neida, selvsagt var det ikke det. Opp fra dypet kom faktisk årets første ørret, en tynn pinne av sak som ikke akkurat fikk frem jubelscener i båten. Menmen, slik er det bare av og til. Det blir nok ikke veldig lenge til neste tur oppover, og da… Da smeller det! Garantert! Hvis ikke Johnny er med, da.

  PS: Video av røyefisket ser du på vår Instagram-konto. Følg oss gjerne for flere fiskebilder og videoer.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles