More

  Advarer mot torsk fra indre deler av Oslofjorden

  Kvikksølvnivået i torsken i de indre delene av Oslofjorden er rekordhøyt. Nå advares gravide, ammende og små barn mot å spise norges mest populære saltvannsfisk som er tatt i området.

  Av: Endre Hopland

  – Det er et behov for å advare enkelte grupper som gravide og ammende kvinner, samt barn under fem år. De bør ikke spise torsk fisket i Oslofjorden innenfor Drøbak, sier Lise Torkildsen, seksjonssjef i Mattilsynets sjømatseksjon, ifølge NRK.

  Undersøkelser viser at Solofjord-torsken kan inneholde så mye som 0,3 milligram kvikksølv per kilo fisk. Så høye målinger har aldri tidligere blitt registrert i fjorden.

  – Økningen av kvikksølv de siste åtte årene er den største jeg noen gang har sett, sier Espen Lydersen, professor ved institutt for natur-, helse- og miljøvernfag ved Høgskolen i Telemark.

  Fredag ble Indre Oslofjord fiskerlag informert om advarselen, og i løpet av helgen skal de ha et møte for å bestemme hva som skal gjøres. For ordens skyld er det greit å merke seg at nærmere 95 prosent av yrkesfiskerne i Oslofjorden fisker i ytre deler av fjorden, så fisken som kjøpes over disk er trolig helt grei matfisk.

  Det er derimot mange hobbyfiskere som er i aksjon innenfor Drøbak, og dersom du er en av disse, og får torsk du gjerne ville hatt med deg hjem til middag, er det i alle fall greit å vite om advarselen.

  I tillegg til torsken, advarer Mattilsynet også mot å spise blåskjell fra Oslos indre havneområde på grunn av høye verdier av polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH).

  – Utover dette er fisken i de indre deler av Oslofjorden veldig bra. Torsken er lokal og holder seg i området, men de andre fiskeartene sprer seg i fjorden og er trygge å spise, sier Torkildsen.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles