Advarer mot torsk fra indre deler av OslofjordenDel dette:

Kvikksølvnivået i torsken i de indre delene av Oslofjorden er rekordhøyt. Nå advares gravide, ammende og små barn mot å spise norges mest populære saltvannsfisk som er tatt i området.

Av: Endre Hopland

– Det er et behov for å advare enkelte grupper som gravide og ammende kvinner, samt barn under fem år. De bør ikke spise torsk fisket i Oslofjorden innenfor Drøbak, sier Lise Torkildsen, seksjonssjef i Mattilsynets sjømatseksjon, ifølge NRK.Undersøkelser viser at Solofjord-torsken kan inneholde så mye som 0,3 milligram kvikksølv per kilo fisk. Så høye målinger har aldri tidligere blitt registrert i fjorden.

– Økningen av kvikksølv de siste åtte årene er den største jeg noen gang har sett, sier Espen Lydersen, professor ved institutt for natur-, helse- og miljøvernfag ved Høgskolen i Telemark.

Fredag ble Indre Oslofjord fiskerlag informert om advarselen, og i løpet av helgen skal de ha et møte for å bestemme hva som skal gjøres. For ordens skyld er det greit å merke seg at nærmere 95 prosent av yrkesfiskerne i Oslofjorden fisker i ytre deler av fjorden, så fisken som kjøpes over disk er trolig helt grei matfisk.

Det er derimot mange hobbyfiskere som er i aksjon innenfor Drøbak, og dersom du er en av disse, og får torsk du gjerne ville hatt med deg hjem til middag, er det i alle fall greit å vite om advarselen.

I tillegg til torsken, advarer Mattilsynet også mot å spise blåskjell fra Oslos indre havneområde på grunn av høye verdier av polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH).

– Utover dette er fisken i de indre deler av Oslofjorden veldig bra. Torsken er lokal og holder seg i området, men de andre fiskeartene sprer seg i fjorden og er trygge å spise, sier Torkildsen.

Del dette:
Prev Snelletesting og selvoperasjon
Next Her angriper gjedda

Comments are closed.