More

  Jigg

  Jigg er et mykt kunstagn av gummi med et fortynget hode. Jiggene har som regel en lang hale, tjukk kropp eller liknende som blir meget levende i vannet, enten det sveives, dorges eller pilkes. Jigg gjør seg ofte også fint som oppheng i andre typer rigger.

  Jigger blir brukt til alt fra abbor til kveite og kan nesten brukes til alle typer fisk. Fra land er det stor sjanse på både torsk og lyr med enkelt jiggfiske.

  Hvordan fiske med jigg

  Fra land

  • Kast ut i vifteform eller mot ønsket sted.
  • La jiggen synke til bunns.
  • Sveiv/vipp opp jiggen og la den danse på eller rett over bunn.

   

  Fra båt, tyngre sjøfiske etter kveite o.l.

  Her gjelder det å bruke større jigger og jigghoder!

  På våren trekker kveita inn på grunnere vann og fiskes ofte på 10-50 meter men også så grunnt som 5-10 meter. Når høsten kommer – trekker den ut på dypet igjen.

  Ofte tar fisken på vei både ned og opp – så det gjelder å være på vakt.

  Lett doring rundt 1 knop over grunner gjør det også lett å avfiske større områder fort – men ved driv eller annet så gjelder det å få jiggen til bunns. Dunke litt hardt er par ganger, sveive opp 1-2 meter, vente 20-30 sekunder og sveive opp 1-2 meter igjen. Dette gjenstas til du er halveis, hvor du så kan slippe hele sullamitten til bunns og begynne på nytt.

  Sværingene er der nede, og plutselig sitter det en krabat på akkurat din krok. Tilslaget på en sværing bør du ha is i magen på, la den få jiggen godt i kjeften før du gir et par harde tilslag.

   

  Utstyr til jigg

  Tilpass utstyret størrelsen på fangsten du er på jakt etter.

  • Fra land holder vanlig 6-7 fots stang med haspel/multiplikatorsnelle og multifilamentsene eller minst 0.20 monofilament.
  • Stanga bør ikke være for myk
  • For båtfiske går du opp til en tyngre haspelstang/båtstang, multiplikatorsnelle og multifilamentsene av passende tykkelse
  Ulike jiggtyper er; Stormjigg, shaddjigg, jigghale med jigghode.

   

  Montering av jigg

  Dette kan som alt annet fiske gjøres enkelt eller hyperavansert. Av den enkle sorten er det bare å finne gode farger, riktige størrelser på jigghodet og noen appellerende former. Trua er vel så viktig som utstyret.

  • Tre jigghode på jiggkroppen
  • Fest oppsettet på en snapsvirvel av god kvalitet
  • Avanserte rigg-oppsett, opphenger etc.

   

  Lykke til!

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Previous article
  Next article

  Related articles