More

    Unik stangfangst fra Bergen

    Den ivrige sportsfiskeren Kim Rasmussen fra Bergen fikk fullklaff da han var ute med microutstyret i helgen. Han trodde han hadde klart å lure en femtrådet tangbrosme, en art det ikke er tatt mange av på stang på Vestlandet. I stedet viste det seg at han hadde skutt selve gullfuglen.

    – Jeg er fremdeles litt i sjokk, sier Kim Rasmusen til Hooked, etter at fisken han trodde var en femtrådet tangbrosme er endelig artsbestemt.

    For ordens del kan det legges til at stangfanget femtrådet tangbrosme rundt Bergen hører til de ytterste sjeldenheter. Femtrådet tangbrosme er en snodig liten fisk som finnes langs så å si hele kysten vår. Likevel har den i alle år vært veldig uvanlig å få på sportsfiskeredskap. Den siste tiden har fisken likevel blitt fanget stadig hyppigere i Norge, og på flere steder. Dette skyldes hovedsakelig en veldig god plass, samt det faktum at stadig flere galninger er ute med hodelykt og lett utstyr etter mørkets frembrudd. Det er nemlig i mørket tangbrosmene er mest aktive. Fangster fra Bergensområdet har det likevel vært dårlig med, så Rasmusen hadde all grunn til å være fornøyd, også før han skjønte hva han faktisk hadde fått på kroken.

    Kim Rasmussen er altså en av disse som gjerne ofrer nattesøvn for fiske etter små rariteter. Lørdag kveld la han ut på eventyr, etter først å ha satt til livs en bedre middag sammen med sin bedre halvdel. Som bedre halvdeler flest ristet hun nok på hodet over at hele natten skulle gå med til fiske, men er en hektet så er en hektet.

    – Jeg var fremme ved kveldens destinasjon litt før solen gikk ned. Dette er en av mine favorittplasser, og den har gitt meg en del spennende arter. Her fisker jeg året rundt, og plassen er unik på mange måter. Den ligger litt utenfor allfarvei, så man får være i fred. En ordentlig meditasjonsperle for en som liker å tilbringe tid ute i havgapet. Det som gjør denne plassen spesiell, er at en kan fiske dypt fra land helt ute mot havet, på mer enn 100 meter hvis en vil. Men her finnes også muligheter for spennende microfiske på grunt vann, seier han til Hooked.

    Fiskeplassen ligger på en slags fjellhylle. Det har rast en del stein ned fra fjellsiden, og det ligger derfor en steinur som går et stykke ut i sjøen på fjellhyllen. Det er mye tang og tare rundt steinene i fjæresonen, altså mange skjulesteder for spennende microarter. Utenfor kanten av fjellhyllen stuper det rett ned mer enn 100 meter.

    Målet for natten var å lure opp noen microarter ved hjelp av kikkmeite. Enkelt forklart handler dette om å lokalisere små fiskearter ved hjelp av en hodelykt, og fiske på disse med små kroker og naturlig agn. Mange fiskeslag er aktive når det er mørkt, og selv om det vanligvis er lite matnyttig å hente på denne måten, kan en altså notere en rekke morsomme arter av mindre format.

    – Det hadde nettopp vært full flo da jeg ankom, og jeg begynte å lyse rundt mellom steinene og tarebladene etter noe spennende. Jeg fant raskt en tangkvabbe som er vanlig her. Den ble skremt av lyset, og jeg så ikke noe mer til den. Jeg så også et par store tangsprell, men de var utenfor rekkevidde for den korte mikrostangen min. Det tok litt tid før jeg fant første bitevillige fisk, men en tangkvabbe på 48.1 gram ble det etter hvert, forteller Rasmussen.

    Litt senere fant han en tangkvabbe til, som også ble ny pers med sine 56.4 gram. Han fant også et par fine svartkutlinger, noen små dvergulker og tangkutlinger. Stor tangstikling og tangsprell, som var noen av nattens targetarter, så han derimot ikke innenfor rekkevidde.

    – Det begynte nå å fjære en del, og aktiviteten dabbet av. I hvert fall fant jeg ikke noen flere fisk inne mellom steinene. Derfor bestemte jeg meg for å endre taktikk. Jeg satte meg på huk ved en litt stor stein som gir grei oversikt nedi et tunnelsystem i uren. Jeg satt ganske lenge helt i ro og bare lyste. Plutselig så jeg en fisk rett nedfor meg på rundt 20 centimeters dyp. En art jeg ikke har sett før. Jeg tenkte at det måtte være en femtrådet tangbrosme, og slengte ned takkelet med en Owner mosquito #10 agnet med reke, sierhan.

    Fisken ville ikke ta, og forsvant under steinen fiskeren satt på. Den virret litt frem og tilbake gjennom hulesystemet helt inne ved land, hele tiden på 20-30 centimeter dypt vann.

    – Jeg klarte å følge den et stykke gjennom tunnelsystemet før den forsvant. Jeg fikk litt skjelven nå, for denne arten har jeg ikke på listen min. Jeg gikk derfor for å hente makrell, som jeg tenkte kanskje kunne være et bedre agn til denne fisken. Jeg satte meg på samme plassen og ventet ganske lenge uten at noen fisk kom til syne, forteller Rasmussen videre.

    Så skjedde det omsider noe. Samme type fisk kom gjennom hulesystemet, men det var ikke samme fisk. Denne var litt mindre enn den første han hadde sett. Takkelet med makrellagnet lå allerede nede i hulen, så nå slo han av hodelykten.

    – Jeg fant nemlig ut at fiskene var veldig lyssky, og at den første jeg så flyttet seg med engang den fikk lys direkte på seg. Så der satt jeg altså, i stummende mørke, og ventet i håp om at snøret skulle stramme seg. Noe det også gjorde. Fisken hadde tatt agnet, og jeg ga et lite tilslag og løftet den opp i det lille karet jeg hadde stående ved siden av meg. Jeg gikk bort og slapp den opp i det større akvariet, der tangkvabber og svartkutlinger allerede var innlosjert for natten, forteller han.

    nordlig tangbrosme 2
    Nordlig tangbrosme. (Foto: Kim Rasmussen)

    I god sosiale medier-ånd ble  fisken straks fotografert og lagt ut på Facebook, som en femtrådet tangbrosme. Undervannsfotograf Rudolf Svendsen var raskt ute med å kommentere at han slett ikke var sikker på at dette var noen femtrådet tangbrosme. Han hadde mer troen på en nordlig tangbrosme. Og selv om femtrådet tangbrosme er en kul fangst, blekner den nokså mye ved siden av en nordlig tangbrosme. Denne arten har nemlig aldri blitt tatt på stang i Norge tidligere.

    – Etter litt flere og bedre bilder ble arten endelig identifisert som en nordlig tangbrosme, forteller Rasmussen, som etter dette fikk den store skjelven bare en dedikert sportsfisker kan få.

    – Jeg tok en del bilder, men måtte bare gi meg. Jeg klarte rett og slett ikke å holde kamera stødig. Samtidig tikket det inn meldinger konstant på mobilen. Jeg gikk bare rundt meg selv og svarte på en del meldinger. Jeg var helt i ørsken. En drøm hadde gått i oppfyllelse, å fange en art ingen andre hadde klart før. Jeg kunne nesten ikke tro at det var sant, sier han til Hooked.

    Femtrådet tangbrosme og nordlig tangbrosme er ikke helt ulike av utseende. De deler de fem skjeggtrådene på snuten og haken, men den nordlige har også ytterligere tre par små skjeggtråder på leppen. I tillegg er både hodeform og munn forskjellig. Den nordlige tangbrosmen lever heller ikke like langt nord, sør og øst som slektningen sin.

    nordlig tangbrosme 5
    Nordlig tangbrosme. (Foto: Kim Rasmussen)

    Det ble veiing og fotografering av natten superfangst etter en stund. Fisken ble målt til 15 centimeter og 29,3 gram. Nattens fisketur ble naturlig nok også kortere enn estimert. Fisken tok Rasmussen med seg hjem i akvariet sammen med et tareblad den kunne gjemme seg under.

    – Akvariet står nå i kjøleskapet slik at fisken får mest mulig riktig temperatur. Kanskje dette er noe Akvariet i Bergen er interessert i å få inn?, undrer sportsfiskeren, som også har planer om å sende Norgesrekordkrav på ny art til Villmarksliv.

    Vi i Hooked tipper vel at fruen i huset også er interessert at Akvariet i Bergen skal få en ny beboer. Å ha levende fisk i kjøleskapet er nemlig neppe veldig populært i lengden.

    – Jeg har et tynt grunnlag selvsagt, men basert på de to fiskene jeg så på denne turen virker det som om arten jakter aktivt om natten helt inne ved land på grunt vann. De beveger seg i tunnelsystemer av steiner, huler og tareblader. Begge fiskene ble observert på 20-30 centimeter dypt vann, og de virker veldig lyssky av seg, sier Rasmussen til Hooked når han har fått litt tid på seg til å fordøye inntrykkene.

    Han retter også en stor takk til Rudolf Svendsen som var raskt ute med identifiseringen, slik at ikke fisken ble sluppet tilbake med det samme.

    Hos Akvariet i Bergen har de fått melding om fangsten når Hooked tar kontakt, og den spesielle fisken ble diskutert i lunsjen. Se derfor ikke bort fra at det er mulig å ta fangsten til Kim Rasmussen nærmere i øyesyn blant seler, slanger og pingviner i nær fremtid

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles