More

    Oppsiktsvekkende fangst i Glomma

    Stein Johannessen fra Neskollen skulle bare ut på litt kosefiske etter abbor, men det var noe helt annet som tok balansepilken han presenterte fire meter under Glommaisen lørdag ettermiddag.

    Av: Endre Hopland

    – Jeg trodde først jeg hadde på en gjedde eller en brunørret, men da jeg trakk fisken opp av hullet, og så bredsiden på den, skjønte jeg straks at dette ikke var tilfellet, sier Stein Johannessen til Hooked.

    Fisken til Johannessen viste seg nemlig å være intet mindre enn en sensasjon til Glomma å være. Opp gjennom hullet i isen dro nemlig den ivrige fiskeren en regnbueørret, og dette er en art som ikke på noen måte skal finnes i Norges største elv. Og i alle fall ikke utenfor Nes.

    – Jeg har aldri fått regnbueørret før, og at den første skulle hugge et kvarter hjemmefra hadde jeg ikke akkurat sett for meg. Faktisk ble jeg så paff at jeg ikke jublet en gang. Dette er en skikkelig kuriosa, sier fangstmannen selv til Hooked.

    Johannessen, som er en del av fiskeforeningen SFK Laken, hadde borret opp hullene sine i området rundt Funnefoss denne lørdagen. Han hadde ikke tid til en full dag på isen, så planen var å prøve tre-fire timer etter abbor.

    – Denne plassen pleier å levere et morsomt fiske etter mellomstor abbor, men det går tydeligvis andre ting her, også. Siden det bare var snakk om en kort tur dro jeg ut alene denne dagen, men på isen  traff jeg Sondre Øistad og en kamarat. De fokuserte på storgjedde, men hadde ikke lykken med seg i dag. De fikk seg likevel en nokså spesiell opplevelse, forteller han.

    Johannessen har bodd på Neskollen de siste 15 årene, men har aldri hørt om at det er tatt regnbueørret her tidligere. Hvordan fisken har havnet i Glomma har han ingen god forklaring på, men alternativene er ikke så veldig mange. Enten er det snakk om en fisk som har vandret alvorlig langt og forsert en rekke hindringer det ikke burde være mulig å forsere, eller så har fisken blitt ulovlig satt ut.

    For fiskeren ble regnbueørreten, som veide 1060 gram og var 45 centimeter lang, art nummer 89 tatt på stang i Norge. Den var også en fin bonus etter at Johannessen nylig ble medlem i den stadig voksende klubben «Gråhaiblankere i Sandebukta».

    – Jeg vet ikke om dette er det rareste jeg har opplevd som sportsfisker, men det er i alle fall en av de merkeligste fangstene mine. Samtidig viser jo dette også at det å være ute på fisketur kan gi mange flotte opplevelser, selv på korte turer, sier han til Hooked.

    Regnbueørret Glomma (2)2
    (Foto: Sondre Øistad)

    Hvordan regnbueørreten til Johannessen har havnet i Glomma forblir inntil videre et mysterium. Regnbueørreten er en svartelistet art her til lands, og er uønsketi den norske naturen. Dette er likevel nokså ferske bestemmelser, og frem til midten av 2000-tallet ble det satt ut regnbueørret i en rekke vann og sjøer rundt om i kongeriket.

    Arten skal på papiret ikke kunne å reprodusere seg i Norge, men dette har vist seg å ikke være tilfellet alle steder. I flere elver og bekker på både Østlandet og Vestlandet finnes det nemlig små bestander med regnbueørret som er klekket ut her og jevnlig fører genene sine videre. Flere av disse bestandene er også nokså gamle, type flere tiår. De aktuelle bekkene og elvene ligger likevel langt unna Glomma.

    Ifølge troverdige kilder Hooked har snakket med, finnes det riktig nok en liten, regnbueørretførende bekk i Østfold som i teorien kan føre fisken til Glomma. Veien fra Østfold til Nes er likevel alvorlig lang. Den går også forbi minst tre digre demningsanlegg. Eller sagt med reine ord: Dette en en mer eller mindre umulig vandringsrute for en regnbueørret på 1060 gram.

    Det er ellers vanskelig å komme utenom det faktum at våre svenske naboer ikke har de samme lovende som gode gamle furet værbitt når det kommer til å sette ut regnbueørret i vann og sjøer. Faktisk er det veldig populært å fiske etter utsatt regnbueørret mange steder hos de blågule, og det går selvsagt fint an å tenke seg at en eller annen tulling har tatt med seg noen levende fisker til Norge og ulovlig satt disse ut i Glomma.

    Hva som faktisk er tilfellet i denne saken blir bare spekulasjoner. Det som er på det rene er at fisken til Johannessen har gått lenge i ferskvann (mørke farger), er i en begynnende- eller avsluttende gytedrakt og ser nokså bra ut til å være en norsk regnbueørret. Med det menes det at den ikke ligner veldig på de finnestutte puddingene som svømmer rundt i de mange oppdrettsanleggene langs kysten vår. Fangsten forblir et mysterium…

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles