Mesterkokkens magi gjør den vesle dypvannsraringen til en delikatesse

Mesterkokkens magi gjør den vesle dypvannsraringen til en delikatesse

I del 24 i matspalten Kan det spises? tilbereder mesterkokken Øyvind Naesheim en merkelig liten dypvannsfisk for Raphael Pedersen, og både fileter, hode og bein havner på tallerkenen. Denne må du ikke gå glipp av.

Da er tiden inne for å spise min art nummer 24 i dette prosjektet. Nå er det strømsilden som tur står for tur, en fisk som for øvrig ble min art nummer 77 tatt på fiskestang i Norge siden 2015. Denne gang er nøkkelordene “no waste, but a lot of taste”. Ikke engang hjernen og hodet går i bosset når Øyvind Naesheim slår seg løs på kjøkkenet. NB: Få med hele videoen lenger nede i saken.

Art 77. Foto: Henrik Knudsen Vågenes
Strømsildøye. Foto: Raphael Pedersen
Liten munn. Foto: Raphael Pedersen
Klar for tilberedning. Foto: Raphael Pedersen

For andre gang i dette prosjektet, er jeg så heldig at masterchef Øyvind Naesheim blir med. Sist var han med meg på vassild. Derfor ble det naturlig at vassildens mindre tvilling ble tilberedt av han, også. Naesheim er definitivt i verdensklasse når det kommer til sjømat. Denne gang stripper vi det ned til hjemmekjøkkenet, og viser hvor enkelt det er å lage imponerende enkle retter med verktøy alle har tilgang til hjemme.

Jeg anbefaler at dere ser videoen før dere leser videre på innlegget. Her er det masse tøffe tips fra en virkelig superkokk som har hatt faste gjester som Robert De Niro og Kylie Minoque da han var kjøkkensjef på verdenskjente Nobu.

Strømsilden veide 108 gram da jeg fisket den. Det eneste jeg gjorde var å renske ut innvoller. På grunn av tid fra fangst til tilberedning, ble den liggende i frysen ca. en ukes tid. La oss si at det var ca. 94 gram fisk igjen. Naesheim er kjent for å bruke ALT, og det er definitivt derfor han passer perfekt til prosjektet mitt.

Foto: Raphael Pedersen

Se på bildet hvordan en liten strømsild kan brukes. Pannestekt, fritert og grillet.

Vi ble enige om å gjøre dette innlegget hjemme hos Øyvind. Litt for å vise at det ikke kun er på en high end-restaurant at man kan få supre resultater. Jeg skal ærlig innrømme at huset til Øyvind bærer sine tydelige preg av en særdeles suksessfull karriere. Kjøkkenet er heller ikke kjøpt i billigkroken til Ikea, men likevel er det “normalt” utstyr om dere forstår hva jeg mener. Dere ser det for øvrig på videoen.

Sjekk resultatet da!

Pannestekt strømsild Foto: Raphael Pedersen
Knasende og porøst skjellett: Foto Raphael Pedersen

Foto: Raphael Pedersen
Grillet strømsildfilet. Foto: Raphael Pedersen

Greit imponerende treretters, eller? Tenk at alt dette er en liten fisk på knappe 100 gram! Og alt smakte fantastisk godt!! Til og med hode, øyne, hjerne, finner og skjellett. Det var snacks som bare forsvant i munnen. Syk opplevelse!

Videoen beskriver og viser svært tydelig hvordan dette ble gjort. Derfor skriver jeg ikke om selve matlagingen denne gangen. Vil du imponere litt ekstra med forretten til neste middagsbesøk? Nå vet du hvordan det kan gjøres. Det trenger ikke nødvendigvis være en strømsild. Annen småfisk funker også.

Hvordan fisket jeg min strømsild? Den tok like over bunn på 50-60 meter dyp. Jeg brukte en Tronix sabikihekle i størrelse #12, med små biter av makrell som agn.

Om strømsild (hentet fra http://www.marinbi.com):

  • Utbredelse: Fra Italias vestkyst nordover til Island og Nord-Norge. Hos oss er den vanlig nordover til Lofoten.
  • Beskrivelse: Dette er en liten laksefisk med store øyne. Øyets diameter er omtrent like stor som avstanden fra snutespiss til øyets forkant. Skjellene er store, med små pigger i bakkant. Den har 50-54 skjell langs sidelinjen. Sølvglinsende med grønnlig rygg og ofte med blåglinsende striper langs sidene. Kan forveksles med vassild (A. silus), men denne lever fra 100 m eller dypere, har brunaktig rygg, kraftige pigger i bakkant av kroppsskjellene (66-69 skjell alngs sidenlinjen).Øynene hos vassilda har større diameter enn lengden fra snutespiss til øyets forkant. Strømsilda blir 25 cm lang, og opptil 15 år.
  • Levested: I utgangspunktet en pelagisk fisk som i perioder trekker ned til bunnen. Som regel dypere enn 50 meter, men kan av og til observeres på grunt vann på bløt bunn i våre fjorder.
  • Biologi: Gytingen foregår på dypt vann om våren og sommeren. Både egg og larver er pelagiske. Føden består for en stor del av dyreplankton som snappes med den lille munnen. Tar også børstemark.

Da gjenstår det bare å takke Øyvind Naesheim som stilte med sin magi. Og takk til Henrik Knudsen Vågenes for topp båtplassering og selskap under strømsildfisket.

Og forresten… Kan det spises? Ja!

Du kan lese mer om Raphael Pedersens fiskeverden på hans egen blogg. Flere oppskrifter på kjente og ukjente fiskearter kommer plutselig.

– Raphael

Din kommentar

kommentarer

Her får du tilgang på Hooked+