Piggvar og slettvar er kjente delikatesser, men hva med han litt treige...

Piggvar og slettvar er kjente delikatesser, men hva med han litt treige fetteren deres med gjennomsiktig kropp?

I del 26 av matspalten Kan det spises? prøver Raphael Pedersen å avlive det gamle jungelordet som sier at glassvar smaker grillet Grandiosa-eske. Det er enklere sagt enn gjort.

Glassvaren er en fisk jeg har hørt mye forskjellig om når det kommer til hvordan den fungerer som matfisk. Wikipedia beskriver det som “En god matfisk med lite økonomisk betydning”. Har Wikipedia smakt denne arten, eller har de tatt et skudd i blinde? Jeg har nemlig hørt helt andre ting når folk beskriver den som matfisk.

Jeg fisket etter glassvaren på rundt 70 meters dybde. Litt forsiktig båtdrift og konstant bunnkontakt med et glidende tackle var det som skulle til. 10-12 minutter senere hugg den på makrellstrimlene jeg serverte.

Glassvar 710gr foto: Sebastian Rinaldo Pedersen
Her ser dere hvorfor den kalles glassvar. Helt gjennomsiktig

Men så er det store spørsmålet da.. kan den spises? Jeg har lenge hatt lyst til å prøve. Nå fikk jeg muligheten.


Kjøttet var svært fast i rå tilstand. Uventet. Godt med kjøtt på filetene var det også. Virket jo lovende så langt.

Se videoen hvordan testen gikk. Jeg har med meg min sønn Benjamin på smakingen og denne gang har vi virkelig ulike meninger!

Oppsummering:
Tempura glassvar

Som dere ser på videoen, var det forskjell på barnesmak og voksensmak. Jeg for min del brakk meg av første versjon, mens Benjamin spiste tallerkenen ren. Det jeg reagerer på er den vemmelige konsistensen, bløt og går i oppløsning før man får tygget den. Usj! Jeg liker ikke sånt! Den ble stekt både “normalt” og hardt uten at det endret noe på konsistensen.

Hardstekt.

For meg har kun en fisk vært verre til nå og det er svarthåen! Jeg skal prøve glassvaren igjen, hvor jeg skal gjøre en annen type modning og oppbevaring før den skal stekes. Den skal få en ny sjanse, men per nå er det ikke matfisk for min del! Det sier jo forsåvidt litt om fisken når man kan se gjennom den også, da.

Kan det spises? Delte meninger. Raphael: Nei ! Benjamin Ja! Min mening etter førstegangs testing: Smak 3, konsistens 0.

Åfysjamei….


Mer om glassvar kan du lese her, og mer om Raphael Pedersens fiskeverden finner du på hans egen blogg og på facebook. Flere oppskrifter på kjente og ukjente fiskearter kommer plutselig.

– Raphael

Din kommentar

kommentarer

Her får du tilgang på Hooked+