Denne sjeldne dypvannsskapningen er det ikke mange som har spist før

Denne sjeldne dypvannsskapningen er det ikke mange som har spist før

I del 23 i matspalten Kan det spises? har Raphael Pedersen kjøpslått med en lokal yrkesfisker, og fått en fisk folk flest aldri har sett in the flesh inn på kjøkkenbenken.

Sammen med familien, gikk jeg nylig forbi en fiskebåt i Stavanger. Det er jo alltid spennende å se dagens fangster, og denne gangen lå det en svær skate på dekk. Jeg spurte hva de skulle gjøre med den. «Teinemat», svarte skipperen.

Jeg kjøpte hele fisken på 8 kilo for en femtilapp, og da jeg kom hjem og tok en bedre titt, fant jeg ut at det var en hvitskate. Dette er en drømmefisk som jeg en dag håper at jeg skal klare å fange på stang. Rett og slett en knallkul fisk!

Det som er litt tricky med skatene, er at de raskt får ammoniakklukt og smak. Derfor skal vingene skjæres kjapt av etter fangst. For mitt vedkommende visste jeg ikke hvor mange timer denne skaten hadde ligget hel. Jeg gikk derfor kjapt i gang med å kutte vingene da jeg kom hjem. Den hadde allerede begynt å lukte kraftig ammoniakk, slik jeg fryktet.

Et lurt triks når dette oppstår:

En liter melk og 20 prosent salt trekker ut ammoniakken. Jeg lot kjøttet den ligge over natten før jeg skiftet til en ny, frisk melkeblanding. Totalt et døgn i blandingen gjorde at det meste av ammoniakken trakk ut. Etterpå fikk den tørke et døgn i kjøleskap. Man skal selvfølgelig ikke trenge å gjøre dette dersom skatevingene skjæres fra helt fersk fisk, men når den har lagt en stund må en gjerne ta grep.

For en liten stund siden var jeg hos min kokkevenn Stig Fagerholt. Han serverte meg en japanskinspirert rett av skrei. Det smakte så godt at jeg ville gjøre litt av det samme med skaten min.

Her er det jeg gjorde:

  • Pannestekt skate, tempura-potet og blomkålmos, «Raphaels ta på sparket-Japansaus», syltet løk og syltet gulrot
  • Sausen: Surr sjarlottløk, chili og hvitløk i olje. Ha i hvitvin, Worchestersaus, oystersaus og soyasaus. Reduser ned, ha i litt vann og limesaft. Småkok litt med purreløk.
  • Skaten: Salt og pepper. Varm stekepanne med olje. Stek den brun og gyllen.
  • Tempurapotet og blomkålmos: Kok ønsket mengde poteter og blomkål mørt. Mos sammen med varm melk og smeltet smør. Hvit pepper, svart pepper og salt. Lag en «ball» og dypp i tempura miks. Stekes i olje på høy varme.

Dette ble en rett med masse smak, og altså mitt første møte med en hvitskate. Ta en kikk på filmen under for å se hvordan det hele gikk til i praksis:

Først må jeg si: Jeg er glad for at jeg kunne spise hvitskate på denne måten. Hadde jeg fisket den selv, hadde jeg hatt store problemer med å ta livet av den. Nå slipper jeg heldigvis det, og kan gjøre catch&release dersom jeg er så heldig å få arten en gang.

Så,  kan hvitskate spises? Ja! Skate er fantastisk godt om det gjøres riktig fra start til tallerken. Min oppfordring til yrkesfiskere og hobbyfiskere som får dem i garn eller liner, er å gi dem en større ære enn å ende opp som krabbemat. Skjær ut vingene med en gang fisken kommer opp. Det er genial mat. Ligger den hel for lenge kommer derimot ammoniakksmaken, og da er den uspiselig. Den vanligste skatearten å få i garn eller på line er nok piggskate.

For alle artsfiskere er hvitskate en drømmefangst på sportsfiskeutstyr. Selv har jeg ikke gjort noen store satsinger enda, men det er like før nå. Både spisskate (Diturus oxyrinchus) og hvitskate (Rajella lintea) står høyt på ønskelisten min i år. Begge to liker seg på bløtbunn fra 200 til ca. 600 meters dyp.

Du kan lese mer om Raphael Pedersens fiskeverden på hans egen blogg. Flere oppskrifter på kjente og ukjente fiskearter kommer plutselig.

– Raphael

PS: Beklager dårlig film og lys. Dette ble tatt litt på sparket, for lite visste jeg om at en hvitskate skulle ende i magen min akkurat denne dagen.

Din kommentar

kommentarer

Her får du tilgang på Hooked+