More

    Hvitskatebonanza ved Europas endepunkt

    Den harde kjernen i Nidaros kystmeitelag har reist til Havøysund for å vise at Nord-Norge har mer spektakulært havfiske å by på enn den tradisjonelle jakten på torsk, kveite og sei. Resultatene har så langt vært like elleville som overraskende.

    Av: Endre Hopland

    – Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg skal si, jeg. Dette her er så hinsides alle forventninger og all fornuft at det ikke går an å forklare. Alle i reisefølget er like overrasket, men selvsagt utrolig fornøyde, sier en lattermild og lettere sjokkert Bjørn Florø-Larsen i Nidaros kystmeitelag til Hooked.

    Sammen med Irvin Kilde, Sverre Magnus Selbach og storebror John Olav Florø-Larsen, har han altså tatt turen til øysamfunnet Havøysund ikke langt fra Nordkapp. Bakgrunnen for ekspedisjonen er en fjorårsepost fra Brian Ahlers i Norwayguidefishing. Etter å ha landet en 27 kilo tung gråskate som bifangst under flekksteinbitfiske, tok nemlig dansken kontakt med Florø-Larsen og gjengen og spurte om mulighetene for å få lære mer om ankring på dypt vann og generelt skatefiske. NKML-karene var ikke vanskelig å be, spesielt ikke siden ryktene forteller om store mengder gråskate tatt under kommersielt fiske i området, og snart var en tur så langt nord i Europa det går an å komme under planlegging.

    Les også: Flat knallsuksess på 580 meters dyp

    Kvartetten fra NKML reiste oppover onsdag i forrige uke, og målsetningen var, i tillegg til opplæringsbiten, å avdekke til nå ukjente, nordnorske sportsfiskeskatter. Etter noen dager med for mye vær til å satse hardt på dypet, la havet seg endelig lørdag. Da gikk turen rett ut til den første plassen der yrkesfiskerne angivelig får mye gråskate, og det tok ikke lang tid fra dreggen fikk feste på gode 300 meters dyp, til den første klingen stod i helspenn. Her var det skate på gang, om den saken hersket det ingen som helst tvil.

    – Det var Sverre som fikk på den første fisken på 330 meters dyp, og etter en god sveiveøkt kom en stor og grå skikkelse til syne i sjøen. Vi fikk fisken om bord i båten og var ekstatiske. Alle var helt sikker på at det var gråskate, men etter hvert fikk vi åpnet øynene og innså at det faktisk var en hvitskate som lå på dekk. Det var det ingen som hadde sett for seg, men det var uansett ny art for Sverre, og stemningen var god, forteller Florø-Larsen, som selv fikk skaterun på sin egen stang mens det hele pågikk, og like etter kunne lande ytterligere en hvitskate.

    Selbach sin fisk veide meget pene 10.5 kilo, mens Florø-Larsen, som faktisk har fått den sjelden fangede dypvannsarten tidligere, kunne konstatere en persøkning på gode tre kilo. Ikke lenge etter kroket Selbach nok en skate, denne gangen en fisk på 8,2 kilo, og denne var ikke mer enn såvidt tilbake i sjøen igjen før også Kilde stod med full fleks i staget. En stund senere lå en hvitskate på hele 11,5 kilo på dekk. Dette er mer enn den offisielle norgesrekorden på arten, en 17 år gammel fangst fra Langesundbukta, som er det område i Norge der det tas desidert flest hvitskater på stang.

    Karene i NKML var på dette tidspunktet helt satt ut. De hadde fått fire hvitskater i løpet av bare noen timers fiske, noe som i seg selv er nokså sensasjonelt. Og fiskene ble altså tatt så langt nord som en kommer i dette landet. Før helgen stammet den nordligste stangfangsten av arten en kjenner til fra Hordaland. Nå er altså markøren flyttet rundt 30 grader lenger nord, til et av Europas ytterpunkter.

    – Etter fire hvitskater tok vi oss en tur til land for å fylle på med litt mat og absorbere hele opplevelsen. Vi hadde et håp om å få gråskate, men tanken på hvitskate hadde ikke engang streifet oss. Hvitskaten er en fantastisk kul fisk som alle artsjegere drømmer om, men at den skulle være så tallrik helt her oppe var virkelig en overraskelse, sier Florø-Larsen, som i tillegg til å være ivrig artsfisker også er biolog.

    Den første skateøkten overgikk alle forventninger, men hva som ventet da provianten var fortært og det bar til sjøs igjen, var det ingen som kunne spådd på forhånd. Denne gangen gikk ferden til en ny plass der lokale fiskere også skal ha fått mye gråskate på linene sine, så troen var god i NKML-leiren. Da de noen timer på anker senere hadde landet ytterligere seks hvitskater, inkludert art nummer 125 for John Olav Florø-Larsen, var alle tenkelige ord overflødige. Ti stangfangede hvitskater i samme båt i løpet av et døgn er hinsides all fornuft, og helt unikt i norsk sportsfiskehistorie.

    – Det er helt utrolig at dette her er mulig, og vi har ikke helt skjønt hva vi har vært med på. Ekstra sprøtt er det jo at det er to plasser som leverer så bra. Og at vi er i Havøysund, da. Etter dette syke fisket mistenker vi selvsagt sterkt at mange av gråskate-rapportene fra området handler om hvitskate, da hvitskaten kan være gråhvit i fargen, men det blir selvsagt bare spekulasjoner. Det vi derimot vet helt sikkert er at 27-kilosfisken Brian fikk er en gråskate, så de er her garantert de også, sier Florø-Larsen til Hooked.

    Les også: Sjekk hva Espen dro opp fra 440 meters dyp

    For ordens skyld kan det legges til at skatene er hardføre fisker uten svømmeblære, som ikke tar skade av ferden fra dypet til overflaten. Samtlige fisker NKML har fått det siste døgnet har derfor blitt satt uskadd tilbake igjen. Mange år med merking av pigg- og spisskater i Løgninfjorden har resultert i en lang rekke gjengangster, så at riktig fang og slipp fungerer helt fint på de flate bruskfiskene er det ingen som helst tvil om.

    Se bildeserie fra det fantastiske skatefisket her:

    At stemningen er god i Havøysund i dag er også hevet over all tvil, men det er ikke med det sagt at fiskestengene nå er parkert. I skrivende stund ligger nemlig karene på anker lenger til havs, nord for Nordkapp, i det samme området der Ahlers fikk sin 27-kiloskjempe. Og nå er det bare gråskate det handler om. Se derfor ikke bort fra at en oppfølger til denne saken dukker opp i nær fremtid…

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles