More

    Hvordan fiske Makrell – Art nummer 17 / 52

    Kommer også på boks!

     

    Den 9. september var solrik, og med ganske begrenset med vind. Vi satset på kystmeite på Hvaler. Vi startet i Skjærhalden, og art nr. 12, 13 og 14 kom på land i løpet av den første timen. Deretter ble det imidlertid bare masse småfisk, og temmelig kjedelig fiske.

     

    Vi dro derfor fra den ytterste øya på Hvaler, Kirkøy, og til den nest ytterste øya, Asmaløy, til det lille tettstedet Viker. Her lå det en molo utenfor en småbåthavn som så riktig spennende ut å fiske fra, og det åpnet da også veldig bra med en fjesing på Leif. Deretter måtte vi ty til fiske inntil moloen for å få noe fart på fisket, og både art nummer 15 og 16 satt i løpet av en times tid.

     

    Etter hvert hadde vi fisket langt fra land, inntil land, med sild og reke, og med glidende og fast takkel, og vi begynte å vurdere å skifte til dagens siste plass, da en vilter fisk plutselig tok reka jeg akkurat hadde kastet ut før den traff bunnen. Fisken skjente sideveis men kom greit inntil land, og klokka 16.07 kunne jeg løfte art nummer 17 opp på brygga:

     

    Makrell 120g

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

    Makrell. Veldig liten med sine 120 gram, men enda en art var i boks – nummer 6 for dagen!

     

    Makrell type pir 120g

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

     

    Vi hadde ikke med hekler, så det ble ingen flere makrell denne dagen, men vi skiftet i stedet plass til Utgårdskilen. En fiskehavn og tettsted på den innerste øya på Hvaler; Vesterøy. I dette området hadde Leif hatt bra fiske etter skrubbe tidligere, med fisk over kiloen på land, så håpet var definitivt til stede.

     

    Vi rigget oss til og observerte at vannet her var klarere enn lenger ut på Hvaler, så trua økte ytterligere. Det første som kom opp var imidlertid denne:

     

    Krabbefangst

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

    Deretter ble det småhvitting – masse småhvitting. Så det var hit den hadde svømt, ja….

     

    Småhvitting

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

     

    Måkene var kjapt på plass, og en av disse rakkerne ble litt i overkant gira på å rappe rekene til Leif. Da klarte ikke Leif å la være, men grep resolutt tak i vingene på måka som nesten sto oppe på føttene hans, og vips hadde han overtaket. Måka så ut til å resignere kjapt, da den nesten ikke kjempet i mot, men i stedet hang stille over rekene og kikket lengselsfullt på disse.

     

    Leif med håndfanget måke

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

     

    Leif med håndfanget måke 2

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

    Leif med håndfanget måke 3

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

     

    Etter bildene fikk måka friheten igjen, men holdt seg i nærheten av oss også resten av turen..

     

    Dagens to siste timer gikk forbi uten at det ble så mye spennende på kaia; mikrotorsk, mikrohvitting, en svartkutling og faktisk en skrubbe på Leif (selvfølgelig mikro…). Deretter lot vi fugler og krabber få være i fred og ga opp hele skrubbeprosjektet for denne gang….

     

    Senere fiske etter makrell

    På Sunnmøreturen i slutten av september var den første fisken vi fikk faktisk makrell – Tresfjorden var stedet og det kokte av makrellstimer der. Dessverre gikk de akkurat så langt ute at vi knapt klarte å nå de med heklene våre – vi fylte mer enn gjerne på agnbeholdningen vår – men vi hadde et par treff der vi akkurat nådde frem og da var de ikke leie å be.

     

    Leif med velfylt makrellhekle i Tresfjorden

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

     

    Jeg kunne notere meg for forbedring på arten i «52-52» med en fisk på 330 gram.

     

    På en fergekai i Romsdalsfjorden et par dager senere ble det enda flere makrell. Her gikk de rundt i stimer i lyset på kaia, og vi fikk en del – også av grei størrelse. Den største veide i alle fall langt over halvkiloen.

     

     

    Makrellmagnet om natten

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

     

     

    For min del kunne jeg notere meg for en fisk på 450 gram som den største.

     

    Makrell 450g

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

     

    Om makrell

    Er det noen fisk i Norge som er mer knyttet til sommeren enn makrellen? Neppe!

    Hver sommer er det titusenvis av mennesker som fisker etter makrell en eller flere ganger i løpet av årets varmeste måneder. For mange er fersk og nystekt makrell på hytta selve inkarnasjonen av sommer. Makrellen kommer strømmende inn til vår langstrakte kyst når varmen virkelig tar tak og markerer at nå er det ferietid, og folket forsyner seg gladelig.

     

    Den kan fiskes med både naturlig agn, sluker, fluer, hekler og pyntede kroker, og treffer man stimen kan det raskt bli mange fisk på land eller i båten. En av de vanligste måtene for den jevne feriefisker å fiske makrell på er med harpe og hekle, men jeg vil anbefale alle å bruke en stang i stedet. Det gir mye mer fiskeglede – det er såpass fres i makrellen at det er for galt å ikke oppleve den til fulle ved å fiske med stang.

     

    Noen ganger går makrellen helt i overflaten og man kan se at stimene formelig koker, mens den andre ganger går dypere i vannet. På sommeren finnes den dog som oftest grunnere enn 20-30 meter. Den er på sine plasser også fullt mulig å fiske fra land, og på disse plassene er det gjerne fullt av makrellfiskere sommeren igjennom.

     

    Men det er utover høsten at oddsene bedres for å fange stor makrell, og ikke bare mengder med små og mellomstore. Fisk på nærmere kiloen og oppover er for øvrig det som kan betegnes som stor makrell. Og se heller ikke bort fra muligheten til å fange stor makrell på fjordisen – mang en makrell på godt over kiloen er fanget når isen ligger tykk.

     

    Anstendig stor makrell på 810 gram og 46cm

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

     

    For min del bruker jeg all makrell jeg fanger til agn. Ikke fordi jeg synes den er elendig matfisk, men fordi jeg har mye større nytte av den som agn. Den er ypperlig til all slags sjøfisk som kan fanges på fiskeagn. Du kan skjære temmelig store agnbiter, og den sitter ganske bra på kroken. Men den tåler ikke mye varme før den blir løs i kjøttet og taper seg raskt, så skal du spise den bør den tilberedes eller fryses raskt etter fangst.

     

    Agnfiskmakrell

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

     

    Les mer om makrell her: I HOOKEDs fiskepedia

     

     

    Ukens apropos

    Oslofjorden – friluftsfjorden?

    «Årets villsjel 2011» – er en kåring i regi av bladet Villmarksliv, der en villsjel defineres som en person som har gjort en formidabel innsats knyttet opp mot jakt, fiske eller friluftsliv. En av årets kandidater heter Knut Adolfsen og kjemper for at Oslofjorden skal bli en ren sportsfiskefjord. Adolfsen har i flere år skrevet brev, leserinnlegg, e-poster og snakket med partier, organisasjoner og politikere rundt Oslofjorden. Det er nå opprettet en side på Facebook som heter Friluftsfjorden, der du kan lese mer om dette.

    Du kan stemme i konkurransen her.

     

    Før jeg går videre vil jeg ta noen punkter jeg tror de fleste kan enes om (hvis ikke man mener at vi heller burde sitte inne enn å være ute i og bruke naturen):

    • Oslofjorden er sannsynligvis den geografisk avgrensede vannforekomsten i Norge som har flest friluftslivsbrukere.
    • Ingen andre vannforekomster i Norge har så mange fastboende i umiddelbar nærhet.
    • Derfor er også Oslofjorden er av de viktigste vannforekomstene vi har i Norge for å rekruttere nye fiskere og andre brukere av vannbasert friluftsliv.
    • Ergo burde også kvaliteten på denne vannforekomsten være best mulig for så mange grupper som mulig for å sikre at vi fremtiden også er et land av mennesker som liker å være ute i naturen.
    • Følger man dette resonnementet burde forvaltningen av fjorden først og fremst være rettet mot alle friluftslivsbrukerne av fjorden.

     

    Adolfsen tar konsekvensen av et slikt resonnement helt ut og ønsker at sportsfiskerne skal få førsteretten på fisket i fjorden, fremfor yrkesfiskerne og fritidsfiskerne. Han mener det kun skal være tillatt med fiske med stang og håndsnøre, også for fritidsfiskere og yrkesfiskere.

     

    Norges jeger- og fiskerforbund har satt «Helhetlig forvaltning av Oslofjorden som fiskeområde» på sin arbeidsplan for 2012. Siden jeg er ansatt som fylkessekretær i Østfold, som også var det fylkeslaget som satte saken på NJFFs agenda, regner jeg med å bli involvert i dette arbeidet i løpet av det kommende året. Det er derfor naturlig at jeg ikke skriver noe om egne meninger i denne ukens apropos. Ikke minst ønsker jeg mer kunnskap om årsakssammenhenger hva angår fiskebestandene i fjorden.

     

    Jeg vil derimot be dere som leser om å tenke over konseptet Friluftsfjorden og hva som ville ligge i det for dere. Er dere med på resonnementet mitt over, og hvor langt vil dere dra det? Adolfsen har møtt mange som skriver og sier «god ide» uten at det skjer noe mer, og han har også møtt likegyldighet. Begge deler er å regne som negativ feedback, og Adolfsen fortjener bedre for sitt engasjement!

     

    Du kan stemme i konkurransen her.

     

    Siden sist

    Den siste uka har vært fiskefri – kombinasjonen av mye annet å gjøre og dårlig vær på feil tidspunkter (les: når jeg har hatt tid til å fiske) har gjort det slik.

     

    Per 10. desember har jeg vært på 18 turer i saltvann og 8 turer i ferskvann, og en kombinert ferskvanns/saltvannstur siden 12.8.

     

    Neste uke kommer jeg til Sunnmøreturen i slutten av september, og begynner med en liten og vakkert farget sak.

    Art nummer Fangstdato Artsnavn Publiserings-dato Største fisk + fangstdato
    1 12.08.11 Torsk 01.09.11 5500 gram – 14.8.2011
    2 12.08.11 Brosme 08.09.11 3760 gram – 15.8.2011
    3 12.08.11 Hyse 15.09.11 2420 gram – 15.8.2011
    4 13.08.11 Sei 22.09.11 1200 gram – 15.8.2011
    5 13.08.11 Kveite 27.09.11 20000 gram – 17.8.2011
    6 14.08.11 Lusuer 04.10.11 370 gram – 14.8.2011
    7 15.08.11 Gråsteinbit 11.10.11 880 gram – 15.8.2011
    8 15.08.11 Hvitting 18.10.11 550 gram – 15.8.2011
    9 16.08.11 Lange 25.10.11 800 gram – 22.9.2011
    10 30.08.11 Abbor 01.11.11 200 gram – 30.8.2011
    11 30.08.11 Ål 08.11.11 960 gram – 30.8.2011
    12 09.09.11 Sandkutling 15.11.11 3,2 gram – 9.9.2011
    13 09.09.11 Svartkutling 22.11.11 26,5 gram – 5.11.2011
    14 09.09.11 Sandflyndre 29.11.11 600 gram – 22.9.2011
    15 09.09.11 Bergnebb 06.12.11 50 gram – 25.9.2011
    16 09.09.11 Berggylt 13.12.11 1180 gram – 25.9.2011
    17 09.09.11 Makrell 20.12.11 450 gram – 23.9.2011
    18 21.09.11 X 27.12.11 120 gram – 22.9.2011
    19 21.09.11 X 03.01.12 260 gram – 23.9.2011
    20 21.09.11 X 10.01.12 98 gram – 24.9.2011
    21 21.09.11 X 17.01.12 16750 gram – 21.9.2011
    22 22.09.11 X 24.01.12 390 gram – 22.9.2011
    23 22.09.11 X 31.01.12 560 gram – 22.9.2011
    24 22.09.11 X 07.02.12 16,5 gram – 22.9.2011
    25 25.09.11 X 14.02.12 53 gram – 25.9.2011
    26 11.10.11 X 21.02.12 12480 gram – 11.10.2011
    27 24.10.11 X 28.02.12 440 gram – 24.10.2011
    28 24.10.11 X 06.03.12 510 gram – 10.11.2011
    29 28.10.11 X 13.03.12 157 gram – 28.10.2011
    30 30.10.11 X 20.03.12 137 gram – 30.10.2011
    31 05.11.11 X 27.03.12 64 gram – 5.11.2011
    32 05.11.11 X 03.04.12 111 gram – 19.11.2011
    33 13.11.11 X 10.04.12 780 gram – 16.11.2011
    34 19.11.11 X 17.04.12 14 gram – 19.11.2011
    35 X X 24.04.12 X
    36 X X 01.05.12 X
    37 X X 08.05.12 X
    38 X X 15.05.12 X
    39 X X 22.05.12 X
    40 X X 29.05.12 X
    41 X X 05.06.12 X
    42 X X 12.06.12 X
    43 X X 19.06.12 X
    44 X X 26.06.12 X
    45 X X 03.07.12 X
    46 X X 10.07.12 X
    47 X X 17.07.12 X
    48 X X 24.07.12 X
    49 X X 31.07.12 X
    50 X X 07.08.12 X
    51 X X 14.08.12 X
    52 X X 21.08.12 X
    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles