More

    – Oslo er Norges beste sted å bo for en ferskvannsfisker

    I Oslo er det både opera, kongehus og verdenskjent kunst, men visste du at hovedstaden vår også ligger perfekt plassert for folk som liker å fiske i ferskvann?

    Av: Endre Hopland

    – Med base i Oslo kan du potensielt ta 25 norgesrekorder i ferskvann i ditt eget nærområdet. Det er også veldig gode muligheter for å få stor fisk i alle retninger. Det kan egentlig ikke bli bedre, sier den ivrige allroundfiskeren Svein Gabrielsen.

    Selv er Gabrielsen fra Finnmark, men i 1982 flyttet han til Modum og elleve år senere gikk turen videre til Oslo. Her har han blitt boende siden, og her får han dyrket fiskeinteressen sin til det fulle, til tross for at han har adresse i den eneste metropolen i Norge. Den samme interessen har også barna arvet, og Gabrielsen legger ikke skjul på at de flotte og varierte fiskeområdene rundt byen har spilt en viktig rolle i akkurat denne prosessen. Det å kunne stikke på helgecamping med fiskestang og stormkjøkken bare noen gode steinkast hjemmefra er nemlig ikke noen selvfølge når en bor i by.

    – Arten er ikke så nøye

    Gabrielsen har ifølge eget utsagn fått fisket inn med morsmelken, og da han var barn var han hver eneste sommer med søsken og foreldre til Tana. De fleste av søsknene hans ble det han selv kaller normalt fiskeinteressert, men det var noe med denne fisken og jakten på den som appellerte til unge Svein. Så stor ble fascinasjonen at han begynte å fiske hele året, og selv om det er laksefisket om sommeren som i hans øyne er det største, er han krystallklar på at alle fisker og alt fiske har sin sjarm. Det har de mange vann, tjern og elver rundt Oslo vist ham mange ganger.

    – Laksefisket er noe spesielt for meg, men det kan være en like stor opplevelse å få en flott suter, gjedde, karuss eller lignende. Det handler om det man fisker etter der og da, og om en lykkes med det en holder på med er ikke arten en fisker etter så veldig nøye. Men jeg vil jo helst at det skal være en skikkelig fisk da, en med litt størrelse på, gliser han.

    Stortrives i naturen

    Gabrielsen er samboer med Lise Sørli fra Tønsberg, og sammen har de barna Silje og Kristian. Fra et tidligere forhold har Gabrielsen også sønnen Fredrik. Fiskeinteressen har som nevnt smittet over på avkommet, noe som selvsagt gleder far i huset stort.

    – Ungene har vært med på fisketur fra de var små, og begge guttene fikk faktisk sine første fisker da de var to år og syv dager gamle. De ble til og med tatt fra den samme steinen i Akerselva, men da med mange års mellomrom. Silje hadde derimot ikke tid til å vente til hun ble to år og syv dager gammel. Hun fikk sin første stingsild fra en brygge på Nøtterøy i god tid før toårsdagen, forteller han.

    Silje er fremdeles den mest ivrige av barna, og hun vil alltid være med når pappa skal på fisketur. Lillebror Kristian vil også være med, men han setter like stor pris på turen som på selve fisket.

    – Det fine med her vi bor er at området rundt oss er godt egnet til både tur og fiske. Jeg har aldri angret på at jeg tok ungene med på tur fra de var små, for de stortrives ute i naturen, forteller Gabrielsen.

    Rett fra bussen

    Med Oslo som utgangspunkt kan du fiske det aller meste som finnes av norske ferskvannsarter uten å måtte reise særlig langt. Alt fra laks, via abbor, via karpe til dvergmalle finnes i og rundt hovedstaden. Er en skikkelig heldig og tålmodig, kan en til og med stifte bekjentskap med en potensielt diger og veldig glupsk import fra Nord-Amerika. Den spesielle canadarøya lever nemlig i noen utvalgte vann i Oslo, og Gabrielsen har fått flere eksemplarer av arten.

    – Canadarøya er jo som en virkelig bonus å regne, men den finnes her, og det er artig. Det er likevel ikke den første fisken en gir seg i kast med. Til det er Oslo og omegn for artsrikt og spennende. Her finnes det aller meste, og den virkelig store fordelen er at alt er så lett tilgjengelig, både med egen bil og med kollektivtilbud. Mange steder kan en faktisk gå rett av bussen og begynne å fiske med det samme. Det er fantastisk bra, forteller han.

    Storfisk

    Å få gode fiskeopplevelser i og rundt Oslo er ifølge Gabrielsen den enkleste sak av verden, men de virkelig store opplevelsene må en også her lete litt lenger etter.

    – En drar ikke drømmefisker og norgesrekorder på hver tur akkurat, og de store fiskene må en ofte jobbe lenge for å få. Når det er sagt er det et faktum at en kan få virkelig stor fisk av mange forskjellige arter innenfor en times kjøring fra Oslos bykjerne, sier han.

    Gabrielsen nevner Drammenselva, Ranselva, Vorma og Glomma som de viktigste elvene om en er på jakt etter det store fiskene, samt de store, bynære innsjøene. Ørret, laks, gjedde, gjørs, storabbor og det meste av karpefisker finnes mange av disse stedene, så det er bare til å komme seg ut med fiskestengene. Sesong er det heller ikke noe som heter når det kommer til ferskvannsfiske i Norges største by. Kalde vintre betyr nemlig trygg is, og isfiskemulighetene i området er formidable.

    Teltliv utenfor stuedøren

    Gabrielsen trekker samtidig frem Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) når han snakker om de fine fiskeforholdene i og rundt hovedstaden.

    – Jeg anbefaler folk å ta en kikk på OFA sine nettsider. Her finnes det veldig mye informasjon om det lokale fisket. De gir også ut en egen kartbok med god informasjon om vannene våre og fisken som lever her. Det er utrolig bra tilrettelagt for fine turer, og mange steder er det også lagt opp til teltliv. Tenk å kunne gjøre slikt rett utenfor stuedøren, da, sier han.

    En liten ulempe oppi det hele er det likevel. Med så mye god tilrettelegging, er det nemlig lett for at det blir mye folk på fiskeplassene. Dette løser Gabrielsen og ungene likevel enkelt.

    – Vi drar ofte ut når det er litt rufsete vær eller tidlig om morgenen. Fisken biter gjerne bedre da, og en slipper å fiske i kø, gliser han.

    Barna sine premisser

    Gabrielsen fisker mye, både med og uten barn, men han anbefaler familiefisket for alle foreldre. Noen gode tips til familier på tur har han også.

    – Det viktigste av alt er å legge opp turen på barnas premisser. Dersom barna ikke koser seg på tur, vil de ikke ut igjen en annen gang. Det er også viktig å være fleksibel. Selv om en kanskje hadde tenkt å lage bål, grille pølser og fiske mye, er det ikke sikkert det blir slik. Av og til vil barna bare leke og spise ferdigsmurte knekkebrød i stedet. Slik er det bare, sier han.

    Rent fiskemessig anbefaler han folk å reise til vann med mye fisk fremfor stor fisk. Vann med store stimer av småmort og abbor er det mange av i og rundt Oslo.

    – Husk små kroker, maggot og meitemark. Folk bruker ofte for store kroker, og det blir det gjerne lite fisk av. Det er også lurt å ha ute en stang med hel agnfisk, slik at mulighetene for en stor rovfisk alltid er til stedet, forteller han.

    – Skal være moro

    Gabrielsen er opptatt av fang og slipp, og poengterer viktigheten av å lære barna riktig behandling av fisken de fanger. Han er likevel ingen fanatiker.

    – Vi spiser en god del fisk hjemme hos oss også, og ungene synes det er ekstra stas å spise fisk de har fått selv. Men mye fisk sleppes også tilbake igjen, og det skal gjøres riktig, sier han.

    Et siste tips til fremtidige Oslofiskere, er å bruke så lite tid som mulig på rigging av utstyr, og la barna fiske så lenge de synes det er moro.

    – Det kan være lurt å ha med noen ferdigriggede stenger ut på tur, slik at en raskt kan bytte til en ny stang dersom det blir floke, snørebrudd eller lignende. Fiske skal være moro, så det må vi legge til rette for, sier han.

    (Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i festivalmagasinet til Oslo Internasjonale Fiskefestival)

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles