More

    Kystmeitetackler: Tokroks-paternoster

    Med utgangspunkt i forrige artikkel om enkroks-paternoster, har man med tokroksen større mulighet til å kunne variere med krokstørrelser, agn og lengder på krokfortommene.

    Av: Lasse Bøe

    I all hovedsak kan man fiske en agnet krok på eller rett over bunnen, og dermed være attraktiv for arter som fløyfisk og rødspette, mens den andre kroken kan sveve fritt høyere i vannet, og være mer i synsvidden for en jaktende sjøørret.

    Tokroks-paternoster

    tokrokpaternosthooked
    Tokroks-paternoster er kort og godt et enkroks-paternoster med en ekstra krokfortom, gjerne lavere plassert enn den øverste. Man spiller på flere strenger om gangen, og er fisken i bettet, drar man gjerne to og to fisk i slengen. De to krokene kan gjerne ha forskjellige størrelser og være agnet med to (eller flere) agntyper. (Illustrasjon: Lasse Bøe)

    Litt om tackelets oppbygning

    Som i et enkroks-paternoster er man like avhengig av at tackel-kroppen består av tilstrekkelig tykt og sterkt, for å motstå den slitasjen som både fisk og moder jord kan skape. Et tokroks-paternoster er et klassisk valg til flatfiskmeite, der man tradisjonelt sett kan agne den øverste kroken med en makrellstrimmel eller en liten brisling, og den nederste kroken kan agnes med reke, blåskjell, snegler eller annet som faller i smak. Et animalsk agn som en feit agnfisk vil være attraktivt for en piggvar eller ei større skrubbe, mens rødspettene gjerne vil foretrekke ei dugelig blåskjellpølse på den nederste kroken.

    Når man tilføyer en krokfortom ekstra, er sjansen for kluss på tackelet mye større, og det er viktig å tenke hvordan tackelet knytes. I de aller fleste tilfellene vil kluss forekomme oftest under kast, derfor er det viktig at den nederste krokfortommen ikke når helt opp til svivelen der den øverste krokfortommen er festet.

    Proporsjonsmessig kan tackel-kroppen ha en lengde på 100cm, den nederste krokfortommen 50cm mens den øverste krokfortommen kan være 25cm. På den måten er ingen av krokfortommene i veien for hverandre, hverken under kast eller fiskende på bunnen.

    Et klassisk utgangspunkt for flatfiskmeite vil være å velge kroker i størrelsesordenen 6 til 1/0 – velg kroker etter forventet fangst, muligheter for bifangster og ikke minst bør krokene også stå i stil til agnet man velger å bruke. Det har lite for seg med en 6’er-krok godt gjemt inni en stor makrellstrimmel.

    IMG_3640
    Ei fin lita rødspette har tatt den øverste kroken på et tokroks paternoster, fisket aktivt. Denne dagen var det brisling fisket 40cm over bunnen som var resepten, og sikret meg flere fine rødspetter og skrubber. (Foto: Lasse Bøe)

    Slik knyter du et tokroks paternoster

    Du trenger:

    1x søkkeklips (til å feste søkket til tackelet)

    3x svivler (to til krokfortommene og en til å knyte sena fra stanga i)

    4x 5mm plastperler (til «buffere» på hver side av fortomssvivlene)

    3x metallcrimps (for å plassere krokfortommene på tackel-kroppen)

    Start med å knyte søkkeklipset til det materialet du har valgt til tackel-kropp, og klipp av ønsket lengde på tackel-kroppen. Så trær du på i tur og orden følgende komponenter inn på tackel-kroppen: perle, svivel, perle, crimp, crimp, perle, svivel, perle, crimp og avslutt med å knyte den siste svivelen til toppen av tackel-kroppen. Det er selve ryggraden i tackelet ditt.

    Metallcrimpen nærmest den nederste fortomssvivelen (nærmest søkkeklipset) klemmer du fast rett over søkkeklipset. Svivelen står nå fast rett over søkkeklipset, og danner fundamentet for den nederste krokfortommen som gjerne kan slepe langs bunnen.

    Finn frem krokfortomsmaterialet ditt, og knyt en krok til enden. Før du klipper av, måler du med den ferdige krokfortommen langs tackel-kroppen, slik at du vet hvor lang den blir. Klipp av, og knyt den tomme enden til den nederste svivelen. Dra krokfortommen opp langs tackel-kroppen – det vil du ha nytte av i neste knyteledd.

    Knyt en ny krok til en ny lengde fortomsmateriale, og juster deg frem til ønsket lengde ved å legge kroken på høyde med toppsvivelen på tackelet, og klipp av fortomsmaterialet når du er på høyde med kroken på den nederste krokfortommen.

    Knyt den siste krokfortommen fast i den siste svivelen, og bruk ei tang til å klemme metallcrimpen. Bruk gjerne illustrasjonen øverst i artikkelen for å se hvor lange  krokfortommene er i forhold til hverandre.

    fløyfjes
    En noe merkelig double, men fullt mulig. Også nokså typisk. Fjesingen opptrer ofte som en predator, og valgte brislingen på den øverste fortommen. Bunnfisken fløyfisken derimot valgte den rekeegnede kroken som ble slept langs bunnen. Takket være et tokroks-paternoster ble begge fiskene landet på samme kastet. (Foto: Lasse Bøe)

    Latest articles

    Related articles