More

    Hvordan fiske hummer

    Hvordan fiske hummer

    1. oktober, klokken 08:00 opphører fredningstiden på hummer i norske farvann. Hva slags utstyr trenger man som hobbyfisker, og hvordan fisker man egentlig hummer?

    Asgeir Avlestad er en svært dyktig fisker som har står bak både filmer, bøker og imponerende fangster. Han har fisket alt som kan krabbe, krype og svømme i saltvann. Dette inkluderer selvsagt også teinefiske og Asgeir deler noen tips til hobbyfiskerne der ute om hvordan fiske hummer.

    Hvordan fiske hummer
    Asgeir Alvestad viser deg hvordan fiske hummer


    Utstyr

    – Av utstyr trenger du hovedsakelig tau, blåser, agn og teiner, sier Asgeir.

    Det finnes utallige varianter av hummerteiner og valg av disse varierer blant yrkesfiskere og hobbyfiskere. Atomteiner, skotteteiner og vestlandsteiner er noen av teinetypene.

    – Hovedpoenget er at ei god hummerteine skal være tung og robust. Den skal plasseres i steinura, og må tåle påkjenning fra vær og vind. Derfor koster gode hummerteiner penger, og er man er veldig kvalitetsbevisst kan man måtte bruke nærmere ti tusen kroner på fullt sett med teiner, tau, blåser og utstyr.

    Heldigvis finnes det også rimelige alternativ for hummerteiner til hobbyfiske. På Biltema kan du kjøpe enkle, sammenleggbare hummerteiner. Disse er billige, lette å frakte med seg, tar lite plass og fanger hummer. Ulempen er at disse teinene naturlig nok blir lettere og mindre robuste enn de dyrere konkurrentene. Sjansen for svinn i teinebeholdningen, som følge av vær og vind, øker ved å velge slike teiner fremfor de dyrere modellene. Derfor er det et godt tips å fortynge teinene litt, og husk også å merke blåser og teiner tydelig.

    – Det kan være dyrt å investere i gode teiner, men i lengden vil man være tjent med å kjøpe hos en spesialforretning.
    Dessuten er det alltid brukte kvalitetsteiner å få kjøpt, så det kan jo være et rimeligere alternativ, forteller Asgeir.


    Agn

    Når det gjelder valg av agn er dette enklere enn valg av teiner. Mange norske hummerfiskere sverger til bedervet makrell, da den er forholdsvis lettvind å få tak i og fisker godt i teinene.

    – Berggylte som har ligget i saltlake en stund er også fin hummermat. Det er min favoritt, også er den morsom å fiske etter i tillegg, sier Asgeir.

    I denne videoen lærer Asgeir bort hvordan man fisker berggylte på gamlemåten (spol frem til 19:00)

    Det er heller ingenting i vegen med å bruke annen bedervet fisk, som kveitehoder, rødspette, tunfisk på boks, klippfisk, torskehoder og mye mer. Agnet må ikke være bedervet, for hummeren forsyner seg også gjerne av saltet, surnet og ferkst agn.

    – Utfordringen ved å bruke ferskere agn er at du risikerer å fylle opp teinene med krabber i stedet for hummer. Det kan jo være morsomt med krabber også, men skal man fange åtseletere som hummer fungerer det best med litt gammelt agn som har ligget i saltlake en uke, eller kanskje en hel måned, kan Asgeir fortelle.


    Gode hummerplasser

    – Når du skal fiske hummer gjøres dette som oftest på dybder mellom 15 og 40 meter. Typiske tilholdssteder for hummer har bunn med stein og fjellgrunn. Dette skaper gode levevilkår og skaper fine muligheter for skjulesteder. Det å fiske hummer på områder med flat, homogen bunn er derimot ikke å anbefale.

    Teinene kan du la ligge i sjøen alt fra én dag, til flere dager før du sjekker etter hummer. Asgeir forteller at det er i begynnelsen det er mest spennende å sjekke teinene etter fangst, så da sjekker ofte fiskerne hver dag. Men det er ikke noe i veien for å vente en dag eller to heller.

    – Lenger ut på høsten blir hummeren mindre og mindre aktiv, og det er mindre grunn til å sjekke teinene hver dag.


    Regler

    Det er strenge regler for hummerfiske. Husk å respektere minstemålet og sett all rognhummer pent tilbake i sjøen.

    Disse reglene kan du lese om her.

    Bildegalleri – Hvordan fiske hummer

     

    Hvordan fiske hummer

     

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles