More

    Hvem blir «Årets Villmarking»?

    TV2-kjendisene Himmeljegerne, Jegertvillingene fra TV Norge og eventyrer Tonje Helene Blomseth er blant de nominerte til utmerkelsen «Årets Villmarking». Nå kan du stemme frem din favoritt.

    Av: Endre Hopland

    De har kjempet seg gjennom villmark under ekstreme forhold, de har laget topp TV-underholdning og de har inspirert nordmenn i alle aldre til å komme seg ut på tur.

    Friluftslivforfatteren Randulf Valle, jegertvillingene Thybo-Hansen, eventyrjenta Tonje Helene Blomseth, Himmeljegerne fra Asker, fjellbestigeren Randi Skaug, forskerne Yngve Kristoffersen og Audun Tholfsen, eventyreren Kristoffer Glestad, nærtur-entusiasten Marius Nergård Pettersen og hundekjørerstjernen Sigrid Ekran er alle nominert til utmerkelsen «Årets Villmarking» som deles ut i forbindelse med villmarksmessen Camp Villmark i Lillestrøm 31. mars.

    Ut denne uken kan du stemme på din favoritt ved å klikke deg inn på hjemmesiden til Camp Villmark. For første gang gir nemlig arrangøren publikum anledningen til å påvirke finalerunden.

    – Ideen er at publikum skal få muligheten til å stemme frem tre kandidater som går til en finale. Den endelige vinneren kåres av en jury og presenteres under Camp Villmark 31. mars, forteller Daniel Alexander Holm, som er prosjektleder for messen og med i juryen.

    Her er årets ni nominerte:

    Randulf Valle

    Bosted: Hammerfest

    Yrke: Friluftsperson og skribent

    Randulf er vokst opp i Gausdal i Oppland og er ingeniøren som jobber som naturformidler. Han har lang erfaring med å være reportasjesjef i magasinet Friluftsliv. Han har vært på svært mange langturer i flere verdensdeler og har et spesielt forhold til nordområdene i Canada.  Men også i hjemfylket Finnmark blir det lagt igjen mange overnattingsdøgn i løpet av året. Valle har utgitt inspirerende friluftsbøker. Det har blitt mange bøker og den siste i 2014 om Hjalmar Dale – den glemte eventyrer. Han har også blitt sett på tv i programmet Ut i naturen på NRK.

    Jegertvillingene – Johanne og Kristine Thybo-Hansen

    Bosted: Nordreisa

    Yrke: Jegertvillinger

    Johanne og Kristine er født og oppvokst i Nordreisa i Nord-Troms. Begge er bedre kjent fra programmet Jegertvillingene på TV Norge. De har begge jakt som sin store lidenskap og de lever ut sine jakt- og friluftsdrømmer i både inn- og utland. Men primært jakter de i Norge og det var her den store lidenskapen startet da de droppet ut av skolen som 15-åringer. Tross deres unge alder har de mer jakterfaring enn 24-åringer flest.  I 2015 ble de nominert til Årets Villmarking og programmet deres ble nominert til Gullruten for beste reality.

    Tonje Helene Blomseth

    Bosted: Karasjok

    Yrke: Eventyrer

    Tonje Helene er født og oppvokst i Trøndelag, men har gjort finnmarking av seg. Her lever hun et aktivt friluftsliv blant beitende rein, langstrakte vidder og spektakulært nordlys. Hun har det siste året vært en del på TV i blant annet Eventyr-jenter på NRK. Blomseth bestemte seg om å satse på friluftsliv og ekspedisjoner i april 2012, da hun avsluttet skolegangen for å gi alt for å leve et liv ute. Til tross for hennes unge alder har hun gitt ut sin første bok.  Og hun har allerede opparbeidet seg et godt rykte som en inspirerende foredragsholder. I vinter krysser hun Alaska på ski.

    Himmeljegerne

    Bosted: Asker

    Yrke: Friluftsentusiaster

    Himmeljegerne er et prosjekt der de to brødrene Lars Martin og Simen Tannæs-Fjeld har gjennomført en skiekspedisjon på 43 mil mellom Cambridge Bay og Gjoa Haven i Nordvest-passasjen. Simen er psykisk utviklingshemmet, har cerebral parese, epilepsi og minus 15 i syn, og har stor kjærlighet for skigåing og turer. I 2014 fikk de med seg Simens bestevenn, Mads med Downs syndrom, på en kanoekspedisjon i Yukon i Canada. Mads lider i tillegg av leddgikt og er blind på det ene øyet. Det står enorm respekt av deres viljestyrke til gjennomføring av slike ekspedisjoner.

    Randi Skaug

    Bosted: Oslo

    Yrke: Eventyrer

    Randi Skaug er Norges første kvinnelige Everest-klatrer. Hun har også fullført Seven Summits – det høyeste fjellet på hvert kontinent. Skaug har lang reiseerfaring fra alle jordens kontinenter. Men hun har selv definert Norge som sitt viktigste ekspedisjonsland. I 2012 startet hun på sitt hittil siste prosjekt – Sakteruta. En padleekspedisjon som har gitt Randi over 800 gylne øyeblikk. Sakterutas enkle filosofi er enkel; turen tar den tida den tar. Randi er veldig samfunnsengasjert og foruten et mineryddingsprosjekt i Afganistan som ble avsluttet i 2012 driver hun nå mikroprosjektet WHY – Worlds next Heroes are still Young. En innsamlingsaksjon til utdanning av Bhote i Nepal.

    Fram 2014/2015 – Yngve Kristoffersen og Audun Tholfsen

    Bosted: Bergen og Longyearbyen

    Yrke: Geofysikk og logistikk

    Forskerne Yngve Kristoffersen og Audun Tholfsen har bodd og jobbet et helt år på luftputeskipet Sabvabaa ved Nordpolen. Hver eneste dag, døgnet rundt har de samlet data dypt nede i havet, forsket på livet i havet, vurdert havstrømmer, klimaendringer med mere. Sabvabaa ble satt ut i august 2014. I august 2015 ble de plukket opp etter å ha drevet nesten 2000 km over Lomonosov-ryggen, en underjordisk fjellkjede som Alpene i Mellom-Europa. Her ble det lett ett etter steder hvor det finnes gamle sedimenter som kan fortelle om hvordan forholdene i Polhavet var i tiden før kull ble dannet på Svalbard.

    Kristoffer Glestad

    Bosted: Brumunddal

    Yrke: Student

    Kristoffer Glestad har vært ute en vinternatt tidligere. Men hans siste ekspedisjon kommer han sent til å glemme. I de dype Canadiske villmarken bodde han 160 dager helt alene. Kun omgitt av ulver, bjørner og urørt villmark så langt øyet kunne se. Han bygde sin egen lille koie, fisket og jaktet for å overleve. Han opplevde oppturer, nedturer og slue rever som forsynte seg av matlagrene hans. Glestad har også blitt angrepet av både elg og bjørn. Begge dyrene måtte bøte med livet i selvforsvar. I løpet av turen gikk han ned 18 kilo, men han var fast bestemt på å fullføre den harde villmarks-drømmen.

    Marius Nergård Pettersen

    Bosted: Oppsal i Oslo

    Yrke: Fotograf og skribent innen friluftsliv

    Fotojournalisten Marius Nergård Pettersen viser at det er mulig å dra på flotte turer også i nærområdene. Selv er han bosatt i Oslo og er talsperson for bruk av den nære villmarken. Også korte turer er gode turer, lyder hans motto. Nergård Pettersen har gitt ut flere inspirerende bøker om villmarka. Og det er kanskje boka Oslos nære villmark. En skikkelig inspirasjonskilde for alle som ønsker å komme seg mer ut på tur. Marius holder mange foredrag om sine ville og sprøe mikroekspedisjoner. I 2015 ble han også nominert til Årets Villmarking.

    Sigrid Ekran

    Bosted: Sparbu

    Yrke: Profesjonell hundekjører

    Ekran ble verdensmester i langdistanse sledehundkjøring i 2011 og 2015. Hun har vunnet Femundløpet og Finnmarksløpet. Sigrid har også hatt en rolle med i TV-serien Vi på Langedrag som ble sendt av NRK tidlig på 2000-tallet. Fra 2004 til og med 2006 jobbet Ekran for Team Norway i forbindelse med hundeløpet Iditarod. Året etter i 2007 gjennomførte hun Iditarod med eget hundespann. Tross en rekke uhell, fullførte hun til en imponerende 20. Plass. En plass som sikret henne tittelen Rookie of the Year. I fjor vant hun Finnmarksløpet, mens hun kjører Iditarod igjen i vinter.

    Tidligere vinnere:

    2015: Villmarksbarna

    2014: Arne Nævra og Torgeir Lande

    2013: Maria Grøntjernet

    2012: Olav Thon

    2011: Kristoffer Clausen

    2010: Cecilie Skog

    2009: Børge Ousland

    2008: Lars Monsen

    Årets jury:

    Daniel Holm (Camp Villmark, juryleder)

    Jon Arne Schjetne – (Fenix Outdoor, Fjällräven)

    Lars Krempig – (Fjorårets vinner, Villmarksbarna)

    Christian Fornes (Den Norske Turistforening)

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles