More

    Gode tips til høstgjeddene

    Høsten nærmer seg med stormskritt, og årstiden før vinteren setter inn er spennende for en gjeddefisker.

    Av: Erik Walmann

    Det blir kortere dager, lavere temperatur og gule blader på trærne. For mange stiger gjeddepumpa litt når vi går høstfisket i møte. Utstyret spisses og turer planlegges. Det summer i gjeddemiljøet og spenningen stiger. Hva skjer? Hvorfor blir det slik?

    Mye har vel med at gjeddene søker inn på grunnere vann eller nærmere land nå, og de har som mål å spise mest mulig før vinteren legger seg over fiskeplassene. Det er mange gjedder som skal opp i denne perioden og mange drømmer om rekordfisken. Er lengden inne så kan vekta være høy i disse høstmånedene.

    Hvordan er høstfisket?

    Det man garantert vil oppleve er mer intense huggperioder, det vil si at man kan fiske i flere timer uten å ha så mye som et napp, før det plutselig smeller i en periode. Hvorfor det blir slik vet jeg rett og slett ikke, men det er vel kanskje slik at gjeddene vil bruke minst mulig energi på mat, derfor de korte og intense jaktperiodene.

    Utenfor disse perioden ligger de og sløver. Dette setter en gjeddefiskers tålmodighet på prøve. Her skiller det nok en del på de som ofte får fisk og de som ikke lykkes helt. De som ikke har tålmodighet nok til å stå og nøta på få plasser, kan fort kjøre bort de korte huggperiodene. Det å rase fra plass til plass om høsten er i mine øyne ikke den beste løsningen. Velg ut noen få plasser og legg all tid der. Jo mer lokalkjent du er i ditt vann, dess enklere er det å være på rett sted til rett tid. Det å sitte på nettet for å finne ut hvor det tas fisk er ingen god løsning. Skap din egen lokalkunnskap, det er den enste som er 100 prosent riktig. Men, og det er et viktig men, man kan skape sine egne huggperioder. Selv om gjeddene ikke er 100 prosent på G, kan de fort ta et bete som kommer hoppende langs bunnen.

    Hvordan skal man angripe fiske om høsten?

    Det er mye agnfisk som beveger seg om høsten, rett og slett for å gyte. Når maten flytter seg flytter predatorfiskene seg etter. Siken leker om høsten og lagesilda leker om høsten. Dette er to arter som gjedda setter stor pris på. Disse trekker ofte inn mot strømmende vann, som regel nord i et vann der en elv kommer inn. Et parameter til, temperaturen synker, noe som gjør at gjedda søker seg inn på grunnere vann for å jakte på mort og andre karpearter. Per i dag bruker jeg to typer baits under høstfiske. Det ene er en stor jigg med all vekt i nesen, det andre er shadder og swimbaits.

    Dypt fiske (fra 8-30 meter)

    Mange av gjeddene, spesielt på dagtid, ligger på bunn, helt ned til 30 meters dyp. Til disse er en jigg med mye vekt i nesen tingen. Fisk den på samme måte som du fisker en liten jigg, ved å løfte og slippe ned, løfte og slippe ned. Et nesetungt bete skape et dunk når det treffer bunnen, og dette vil virvle opp bunnslam som kan trigge ei ikkejagende gjedde å ta. Å fiske med jerk eller shadder langt oppe i vannlaget på denne tiden er bare å gjøre det vanskelig for seg selv. Under et slikt fiske bruker jeg ekkoloddet aktivt., rett og slett for å finne fisken. Jeg vil også ha et slankt bete med en relativt stor tail til dette fiske, en cruly tail.

    Huggene kan ofte komme i nedsleppet, noe som kan skape litt problemer. Oftest merker man det med at det plutselig ble kjapt grunnere. Gjedda siger inn, tar betet å blir stående. Så det som ofte skjer er at man tenker «men f***, ble det plutselig grunt». Slik er det ikke. Som oftes har gjedda tatt i slippet, og bare blitt stående. Da er det bare å kline til, altså gjøre et mothugg fra helvete. Under denne perioden vil man se på ekkoloddet at agnfisken også står dypt, så selv om det ikke virker som gjeddene er i salget, så kan man rett og slett tirre de til hugg.

    Når det gjelder fargevalg på dypt vann så kan man nok diskuterer det opp og i mente, men mitt enkle tips er at ned til rundt 8-15 meter i klart vann ville jeg ha brukt noe mer naturtro med en skarp bukfarge. Fra 15 og nedover er det firetiger som gjelder.

    Grunt fiske (0-8 meter)

    Tidlig morgen og ettermiddag/kveld skjer ofte det samme hver dag. Agnfisken stiger. De som har vært nede på rundt 15-25 meter kan man nå spotte oppe op rundt 5-7 meter. Når dette skjer bytter jeg ut mine nesetunge jigger med shadder eller swimbaits. Da blir det å fiske i vannlaget. En ting som er meget viktig i mine øyne er å lære seg å telle ned sine baits. Still deg på en dydde på 4-5 meter, slipp bete ned og tell. 1001-1002-1003 osv helt til bete treffer bunnen. Bruker du 5 sekunder på 5 meter, så vet du at betet synker en meter per sekund. Vil du ned til 8 meter med et slikt bete, teller du fra 1001 og opp til 1008. Så kan du begynne å fiske inn. Dette gjør at du vil kunne fiske oftere på «rett» dybde, noe som kan bety mye når man fisker i vannlaget.

    Når det gjelder baits så er det shadder eller swimbait som er tingen. Bulldawg er en av disse, Swimen Joe en annen. Bulldawgen, med sin flate buk, «svever» fint i vannet. Så er det jo vanlige shader. Her ser du et utvalg beter som varmt kan anbefales:

    Når det gjelder størrelsen på agnet, så ville jeg jobbet innenfor 20-32 cm-segmentet på denne tiden.
    Når det gjelder bruk av shader så er det jo flere ting som får betydning. I utgangspunktet ønsker jeg å fiske så lett som mulig, men jeg fisker ikke med shallow skrue og venter i 30 min før den er nede på 7-8 meter.
    Jeg prøver å ligge på en synkehastighet imellom 1-2 sekunder per meter.

    Kos deg på tur

    Fisk alltid litt over der gjedda står. Ser du mye fisk på rundt 8 meter, tell den ned til rundt 7 meter og begynn å fiske der. Fisk gjerne med naturtro farger, men med en liten kontrastfarge i buken. Dette for at betet skal skille seg litt ut fra annen agnfisk. Mye rull mener jeg er tingen når man legger seg litt over fisken man jakter på.

    Jerk er også en metode som funker fint på høsten, både pelagisk og fiske på grunt vann. Når Steinsfjorden var fiskbar var det utrolig gøy å jerke her på høsten. inne på 3-4 meter. Høstfiske kan by på drømmedager og et lite tips er å bruk hele dagen og godt inn i mørket. Fisk inn i blåtimen og til det blir mørkt. det kan resultere i drømmefisken.

    Ta med god mat og drikke, og unn deg en god pause innimellom. Ha på bra med klær, for å fryse er pyton og man fisker rett og slett dårligere. Ta gjerne med deg et fotoapparat også, det kan være ekstremt flott under våre høstdager. Skulle det være noen spørsmål, er det bare å sende disse til erik@pikewallis.no.

    Ellers ønsker jeg alle en riktig flott sportfiskehøst. Kos dere masse, og la drømmefisken komme nå i 2015!

    Innlegget ble opprinnelig postet hos Pikewallis.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles