More

    Er størjene på vei tilbake?

    De siste månedene har det blitt observert mer makrellstørje langs kysten vår enn på mange år. Det gir grunn til optimisme.

    Av: Endre Hopland

    Etter et par år med gode observasjoner av makrellstørje, som er det mer folkelige navnet på blåfinnet tunfisk, fikk i fjor MS Hillersøy konsesjon til å starte prøvefiske etter den ettertraktede fisken. Det gikk ikke spesielt bra. Etter fire uker med størjejakt og rundt en halv million i utgifter, gav skipper Tore Hillersøy opp. De hyppige observasjonene har likevel gitt Nærings- og fiskeridepartementet blod på tann, og i januar i år ble det klart at det skulle åpnes for forsøksfiske etter makrellstørje også i år.

    Dette var det nok mange som ristet på hodet av. Hvor ligger logikken i å fiske flere titalls tonn av en art som ikke har vært tallrik her på 40 år, liksom? Uansett, konsesjonene ble gitt, og norsk årskvote for 2015 ble satt til 36,57 tonn. Line- og opplæringsfartøyet MS Skulebas ble tildelt 14,5 tonn av den totale makrellstørjekvoten, mens ringnotfartøyet Karmøyfisk i Olsen Gruppen AS fikk 20 tonn. I tillegg ble det satt av to tonn av kvoten til bifangst under fiske etter andre arter.

    Så langt i år er det meldt om fangst av tre makrellstørjer i Norge, og ingen av disse har vært tilsiktet. Nylig fikk Austevoll-båten Talbor to størjer på rundt 130 og rundt 170 kilo i et kast etter taggmakrell utenfor Haugesund. Fiskerne så ifølge Fiskeribladet Fiskaren ikke størjene før pumpingen av fangsten var i gang, og de store fiskene var da så skadet at de måtte tas om bord som bifangst.

    Den mest underlige størjefangsten så langt i år skjedde ved Måløy, der en fisk på hele 243 kilo på et eller annet vis klarte å komme seg inn i et oppdrettsanlegg. Hva som kom seg ut av anlegget i samme rennet sier saken ingenting om, men makrellstørjen var i alle fall fanget, og ble bragt til land av ansatte ved anlegget.

    Ifølge Bergens Tidende er fisken fra oppdrettsanlegget overlevert skolefartøyet Skulebas, slik at elevene her får øvd seg på å behandle fisken før de skal ut og forsøke å fange den selv.

    Det er flere måneder siden de første meldingene om makrellstørje på vestsiden av Fedje kom, og flere andre steder langs kysten har sportsfiskere og båtfolk observert de lynraske og majestetiske fiskene. Flere ganger har det også vært snakk om større stimer med fisk på flere hundre kilo.

    Også i våre naboland skjer det ting på størjefronten for tiden. I svenske Ljungskile ble det funnet en død makrellstørje tidligere i sommer (se video), og danske FiskeAvisen melder også om solide observasjoner av makrellstørje gjort ti nautiske mil fra det danske fastlandet (se video).

    Om vi får oppleve like store mengder makrellstørje i norske farvann som for 50-60 år siden er ennå alt for tidlig å si noe om, men det er lov å håpe. Den norske sildebestanden ble fisket fullstendig skakkjørt noen tiår tilbake, og da næringsgrunnlaget til størjene forsvant, kuttet de også ut sine lange vandringer nordover. Men sildestammen fikk ta seg opp igjen, og er i dag solid. Det er et godt tegn. En kan nemlig ikke utelukke at en ting fører til en annen. Vi kan i alle fall håpe…

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles