More

    Hvordan fiske Lange – Art nummer 9 / 52

    En kort og en …

     

    Jeg og 7 andre hadde altså booket hus og båter i Hansnes på Ringvassøy i Troms fra 12. – 19. august. Etter 4 dagers fiske hadde jeg landet 8 arter. (Se oversikten her)

    På turens dag 5 (16.8.) klokka 20.12 kom art nummer 9 under fiske i en skråning på ca 60 meters dyp:

    Lange ca. 300g

    Foto: Ole-Håkon Heier

    Lange. Og av type mikro, kan man vel trygt si, all den tid denne 300-grammeren har artsfrender som blir langt over 40 kilo på sine steder. Det er ikke mye mer å si om denne fangsten, annet enn at det ble med denne ene langa på Nord-Norge-turen vår, og at dette også var den siste arten jeg fikk under min uke der oppe.

    Utover i uka og frem til dags dato
    Det ble ingen flere langer på oss i Nord-Norge. Neste lange jeg fikk kom på Sunnmøre-turen i slutten av september. Da ble det 3 langer som bifangst. Og de var også små. 2 av de var neppe over 300 gram, mens den siste i det minste forbedret bestenoteringen min på ”52 arter – 52 uker” til ca. 800 gram. Jeg husket ikke på å ta bilde, gitt.

    Den andre båten brukte imidlertid et par drift på langefiske og ble belønnet med blant annet fisk på 8200 gram og 5350 gram. Og det er ikke så aller verst inne i disse fjordene på Sunnmøre.

    Om lange og langefiske
    Lange kan altså bli langt over 40 kilo i Norge, og er med det en av de større fiskeartene vi har her i landet. Vanligvis er det fisk opptil 10 kilo som landes, men det er langt fra uvanlig med fisk opp mot 25 kilo. Over 30 kilo er imidlertid er svært stor lange, og så langt er det kun tatt en håndfull på over 40 kilo.

    Yrkesfiskere rapporterer imidlertid om enda større langer enn det, men det er ikke det dette dreier seg om – her er det sportsfiske som gjelder.

    Lange på 11000g

    Foto: Ole-Håkon Heier

    Lange er en dypvannsfisk, om enn ikke i like stor grad som brosma. De eneste langene man får under 30 meters dyp er slike småtasser som jeg har fortalt om at jeg fikk lenger opp i artikkelen.

    Kommer man ned mot 70-80 meter begynner imidlertid langene å dukke opp, og de fortsetter ned til flere hundre meters dyp. Langene liker å stå i skråninger i nærheten av fjell og steiner, men dukker også opp i mer slake områder, men da gjerne i tilknytning til strukturer på bunnen eller topper/forsenkninger. Og den holder seg ved bunnen.

    Skal man fiske etter lange er det fisk som gjelder til agn, og det er ingen grunn til å bruke små kroker eller små agnbiter. Er du ute etter lange over 5 kilo er det bare å dra til med kroker i størrelse 6/0 eller større. Langa er en real rovfisk, men den kan faktisk til tider være ganske forsiktig til å bite. Da jeg fikk min største lange (11 kilo, se over), lot jeg den holde på i flere minutter før den omsider begynte å dra mer bestemt i agnet og jeg satte tilslaget.

    Lange-brosmetakkel

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

    Kroker

    Fisk ikke med mer enn 2 kroker, og la gjerne en av disse henge på slep etter søkket – glidende eller fast løsning er ditt valg. Husk også kraftig fortom – gjerne 1,2 millimeter sene eller mer – tanngarden til denne fisken er temmelig brutal, og den kan herje stygt med sena. Siden den gjerne skal sveives opp et par hundre meter får den gjerne også god tid til å gnage på sena di. Og pass fingrene når kroken skal ut….

     

    Fighten
    Langa er for øvrig ganske tøff i trynet i fighten sin. Den går ikke på noen reale utras, men røsker og river og kjenner temmelig tung ut. Slik holder den gjerne på de første hundre meterne opp, men deretter får den problemer med trykket og roer seg samtidig som den begynner å flyte opp. Fisken kommer derfor gjerne opp noen titalls meter bortenfor båten dersom det er litt strøm og dypt.

    Lange på 6500 gram og 108cm fra Frøya

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

    Fra båt og land

    Som man kan skjønne er båt en fordel, men lange på flere kilo kan også greit tas fra land i dype Vestlandsfjorder. På Østlandet kommer man sjelden dypere enn 30-40 meter fra land, så der har det lett for å være fisk under kiloen man får fra land. Under et bilde av en lange jeg tok fra land på over 200 meters dyp på Vestlandet – den rota det skikkelig til for seg på veien opp og var i grunnen et så sørgelig syn vel oppe at jeg bare måtte ta den med her…

    Lange fra Storfjorden på 2650 gram, selvkvalt

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

    Minstemål

    Det er ikke fastsatt noe minstemål for sportsfiskere på lange.

    Lange er for øvrig en fin matfisk, om enn med litt grovt kjøtt. Jeg bruker den gjerne i woker, taco, burger eller lignende. Jada, fiskekjøtt kan brukes til akkurat det samme som patterdyrkjøtt;)

    Mer om lange finner du her: I HOOKEDs fiskeleksikon og Fiskipedia

    Ukens apropos


    Lag dine egne takler
    Jeg har skrevet om rekke forskjellige takler man skal bruke så langt i denne serien, og det blir flere. Det selges en del ferdige takler i butikken, men det er også mange typer man ikke finner til salgs. Å lage takler viser seg snart å være en ikke ubetydelig del av hobbyen havfiske.

    Akkurat makrell- og sildehekler kjøper jeg ferdig, men øvrige takler lager jeg selv på kvelder med dårlig vær. Det er en mye mer konstruktiv bruk av kvelden enn å skru på kopekassa, så lenge man ikke forsømmer fruen eller andre familiemedlemmer for mye;)

     

    Dette trenger du;

    For å være klar for det meste av takkelknyting til havfiske trenger man

    Sene i tykkelser på for eksempel 0.35, 0.60, 0.90 og 1.2 millimeter.

    Kroker i størrelser fra 6 til 10/0. Merk at dette med størrelser ser ut til å tolkes ganske forskjellig mellom forskjellige produsenter av kroker…

    Svivler til å feste taklet på sena med, og en snaphvirvel eller lignende til å feste søkket med.

    Plastrør for å feste søkke til glidende takler.

    Stålbøyer for faste takler med slep.

    Takkelskrin havfiske.

    Foto: Ole-Håkon Heier

    Til slutt kan man supplere med litt lokkesmåsaker over kroken. Blekkspruter, perler og slanger i forskjellige størrelser og farger. Slangene tjener en hensikt utover det å muligens lokke – de er med og hindrer at ikke takkelet så lett henger seg opp.

    Kroker og blekkspruter til havfiske.

    Foto: Ole-Håkon Heier

     

    Kom i gang
    Når dette er i hus er det bare å sette i gang å knyte. Og så gjør man seg erfaringer med taklene fra tur til tur. Noe fungerer bra, mens andre ting er man kanskje ikke helt fornøyd med. Og så kan man lage nye eller modifisere gamle mellom hver tur.

    Lykke til!

    Siden sist
    Etter at hele høstferien hadde blåst bort, og jeg var på jobb i stedet, har jeg fremdeles flere feriedager igjen. Derfor tok Leif og jeg en tur til Visterflo på grensen mellom Fredrikstad og Sarpsborg tirsdag 11. oktober. Målet var abbor, og det ble i alle fall en ny art i løpet av dagen. Per 15. oktober har jeg dermed vært på 13 turer i saltvann og 4 turer i ferskvann siden 12.8., og jeg er faktisk halvveis til 52 arter, siden jeg nå fikk min 26te.

    Naturlig nok ble det ikke noen forbedringer av allerede omtalte arter den siste uka, da jeg fisket i ferskvann, og de 9 første artene har vært saltvannsfisk.

    De beste fiskene per 15.10. på hver så langt omtalte art er som følger:

    1. Torsk: 5500 gram
    2. Brosme: 3760 gram
    3. Hyse: 2420 gram
    4. Sei: 1200 gram
    5. Kveite: 20000 gram
    6. Lusuer: 370 gram
    7. Gråsteinbit: 880 gram
    8. Hvitting: 550 gram
    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles