Gutta i Normark (tidligere Elbe) skulle bare gjøre litt produkttesting på Storm-familien, men fikk en av de dagene der alt klaffet. En kveite på 145 kilo er ikke akkuart hverdagskost…

Foto Flemming Pauk
(Foto Flemming Pauk)

Er du blant de som vurderte å melde deg på Trolling Master Bornholm, men ble sittende på gjerdet inntil videre? Da har du i så fall sittet for lenge, for konkurransen er nå fullbooket.

Av: Endre Hopland

– Det er nå utsolgt til Trolling Master Bornholm 2015. Det betyr at det blir 400 deltakere i konkurransen i år. Akkurat nå står det 399 på deltakerlisten, men det skyldes at betalingen for den siste ikke har gått gjennom ennå, sier Jan Jørgensen i arrangementkomiteen.

Med unnak av fjoråret har det jevnt over vært rundt 250 påmeldte fiskere i det som faktisk er verdens største trollingkonkurranse. I følge Jørgensen kan det fremdeles være mulighet for å delta i år, men da må noen trekke seg først.

Les også: Trollingfilm fra Østersjøen

– Det hender jo at det er noen som melder avbud på grunn av sykdom eller lignende. Derfor oppretter vi også i år en venteliste, sier Jørgensen.

I år er det flere nye regler deltakerne må være klar over. For det første er det nye fiskeregler, for det andre er det større premier og for det tredje koster det mer å være med. Minstemålet for laks økes fra 75 centimeter til 80 centimeter, og antallet laks blir maksimalt fire fisk per dag.

Les også: Mjøsa Trollingfestival ble historisk

Deltakergebyret øker fra 750 til 800 kroner for båt og skipper, mens avgiften for besetningsmedlemmer stiger fra 150 til 200 kroner per person. Pengepremiene for de tre største fiskene stiger også. Den største fisken er i år verd 85 000 kroner, mot 75 000 i fjor. Premien på den nest største fisken øker på sin side fra 40 000 kroner til 50 000 kroner, mens den tredje største fisken i år er verd 22 000 kroner, mot 20 000 tidligere.

Trolling Master Bornholm går i år av stabelen mellom 22. og 25. april.

I dag var det isfiskedag på Nordbytjernet i regi av Villmarksbutikken. Vi tok selvsagt turen og loddet stemningen. Årets kuleste sak er jo at et ellers så mannsdominert felt, ble slått av en kvinne; Eva Morlin med sine 2376 gr, Vi gratulerer!

artikkelen fortsetter under videoen


Se bildegalleri nederst i saken!

Resultater – topp 3

Full resultatliste finner du her.

Resultat pilkekonkurransen 2015 klasse D. Senior 17‐55 år

 1. Andreas Moen 1950 gr
 2. Svein Kristiansen 1793 gr
 3. Jonas Bekkedal 1670 gr

Resultat pilkekonkurransen 2015 klasse nybegynner. Barn 0‐12 år

 1. Jonathan Skiaker 79 gr
 2. Emelita Mathisen 46 gr
 3. Noa Elias A. Erikstad 40 gr

Resultat pilkekonkurransen 2015 klasse A. Dame 16‐55 år

 1. Eva Morlin 2376 gr
 2. Trine Viken 1149 gr
 3. Lene Storhagen 786 gr

Resultat pilkekonkurransen 2015 klasse B. Barn 0‐12 år

 1. Robert Jelnikous 571 gr
 2. Marcus Larsen 236 gr
 3. Trym Kristiansen 138 gr

Resultat pilkekonkurransen 2015 klasse C. Junior 12‐16 år

 1. Anders Vamsæther 379 gr
 2. Thea Merli 200 gr
 3. Simen Trandem 60 gr

Resultat pilkekonkurransen 2015 klasse E. Veteran dame 56 år og oppover

 1. Jorunn Bekkensten 1542 gr
 2. May Leikasen 902 gr
 3. Anna Lindgren 680 gr

Resultat pilkekonkurransen 2015 klasse F. Veteran 56 år og oppover

 1. Ola Sjøli 2332 gr
 2. Harald Hovde 1953 gr
 3. Steinar Olsen 1719 gr

Resultat pilkekonkurransen 2015 klasse nybegynner. Barn 0‐12 år

 1. Jonathan Skiaker 79 gr
 2. Emelita Mathisen 46 gr
 3. Noa Elias A. Erikstad 40 gr

Bildegalleri

 

En unormal varm sommer skal ha ført til at store mengder av regnbueørreten i oppdrettsanleggene i Osterfjorden i Hordaland ble kjønnsmoden. Nå er denne fisken på frifot.

Av: Endre Hopland

Etter at enorme mengder oppdrettsfisk rømte fra flere anlegg i Hordaland i forbindelse med stormen «Nina», har bilder og videoer av fryktelig stygg og tilsynelatende syk regnbueørret begynt å dukke opp på nettaviser og i sosiale medier. Denne fisken var ifølge Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) aldri ment som menneskemat.

– Regnbueørreten fra Sjøtroll skulle destrueres. Oppdretterne kontaktet Mattilsynet for lenge siden, og opplyste om at mye av fisken hadde blitt gytemoden. Det er åpenbart når en ser bilder og video av disse ørretene, at de aldri kunne havnet i en fiskedisk, sier Øyvind André Haram, informasjonssjef i Fiskeri- og havbruksnæringen, til Hooked.

Les også: Dette er ikke en sunn og frisk fisk

Ifølge informasjonssjefen er det den lange sommeren og den vedvarende høye sjøtemperaturen som har gjort at oppdrettsørreten har kledd seg i gytedrakt.

– Jeg har ikke den eksakte datoen, men Sjøtroll har hatt kontakt med Mattilsyet om situasjonen lenge. Normalt skal oppdrettsfisken slaktes før den blir kjønnsmoden, men sommeren 2014 var ikke normal, og fisken ble kjønnsmoden raskere, sier han til Hooked.

Den totale mengden regnbueørret som rømte fra Sjøtroll sitt anlegg for to uker siden er oppgitt å være 93 000 fisk. Hvor stor del av disse som er kjønnsmoden har ikke informasjonssjefen oversikt over, men om en skal legge den foreløpig beskjedne gjenfangsten til grunn, er det snakk om ganske mange prosent.

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening har tatt på seg et koordineringsansvar i forbindelse med rømningene, og Haram takker de mange fritids- og sportsfiskerne som har bidratt med å få opp noe av den rømte fisken. Han understreker også at næringen ikke legger skjul på at bildene og videoene som har dukket opp på nettet den siste uken, blant annet her på Hooked, viser syk fisk.

Les også: Miljøvernforbundet har anmeldt oppdretterne

– Når fisken blir gyteklar, blir den også svakere og mer utsatt for infeksjoner og sykdom. Noen oppdrettsfisker blir alltid kjønnsmodne, men det er vanligvis snakk om et veldig lite antall. Denne situasjonen er veldig spesiell. På generelt grunnlag blir uansett all slik fisk destruert, sier Haram til Hooked.

Regnbueørret 2
(Foto: Kenneth Bruvik)

Sportsfiskere og frivillige har de siste ukene fisket rømt regnbueørret og laks for fote i fjordene i Hordaland. Oppdrettsfisken sprer seg stadig, og det meldes nå om fangster i så å si hele Hordaland. På Askøy ble det i går tatt ut flere hundre regnbueørret fra en av de mest fiskerike sjøørretbekkene i hele kommunen. Askøy JFF og elever fra det populære TAM-opplegget til NJFF var på plass med et spesiallaget garn, og fangsten var like enorm som den var nedslående (se video).

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening oppfordrer nå alle fiskeføre om å registrere seg hos fylkesmannen, og ta del i fisket. Det trengs, for det er fremdeles titusenvis, kanskje også hundretusenvis, av oppdrettsfisk på frifot.

Den tradisjonsrike isfiskedagen på Nordbytjernet er nært forestående. Lørdag 24. januar inviterer Villmarksbutikken nok en gang til en dag for både store og små.

Av: Bernt Nor

Det blir pilking, pølser, aking, kaffe og annet hygge. Førstepremien er en haspelsnelle til 6990 kroner, og ellers blir det premie til alle i barneklassen, samt 50 prosent premiering til voksne og veteraner. Som Stein i Villmarksbutikken sier:

–Hovedpremien er vel strengt tatt en dag ute i det fri uten iPad og PC, med masse frisk luft.

Ta med ungene, fruen, naboen og kompisen til en suveren isfiskedag på Nordbytjernet på Jessheim i morgen. Konkurransestart klokken 11.00, utgang 10.50 og påmelding på tjernet fra klokken 09.00. Salg av utstyr på stedet blir det også.

John Olav Florø-Larsen fornekter seg ikke. I fjor ble det ni nye norgesrekorden på rogalendingen, og tre uker inn i det nye året er han i gang igjen.

Av: Endre Hopland

– Da jeg løftet fisken opp av sjøen, kjente tyngden og så hele fisken, ble jeg helt skjelven. Tommy (Berg Lian) som jeg fisket sammen med stod bare og måpte. Det hele var ganske spesielt, sier John Olav Florø-Larsen til Hooked.

Fisken Florø-Larsen kroket torsdag kveld var også spesiell. Paddetorsken har etter hvert blitt nokså vanlig i det norske artsfiskemiljøet, men for folk flest er den ikke noe en hører om til dagen. Eksemplaret som ble lurt opp fra steinurene på Randaberg denne vinterkvelden, var i tillegg eksepsjonelt stort til arten å være. Vekten stoppet til slutt på 918,8 gram, noe som er godt over gjeldende norgesrekord på 816 gram.

– Det var et lite mål for meg å bikke ti norgesrekorder i løpet av året. Med ni fra i fjor tenkte jeg at det burde være mulig. Og nummer ti kom altså tidlig, gliser en strålende fornøyd fisker.

 Les også: John Olav til topps i saltvannsklassen

– Etter at jeg hadde fått opp fisken, ble den avkroket og sluppet ut i en balje med vann. I det som må ha vært rein forfjamselse, sprang jeg ned igjen og fortsatt og fiske. Så slo det meg at denne fisken var alvorlig diger, og at den måtte veies. Da vekten viste godt over 900 gram, ble jeg bare sittende og le. Så kom det velkjente jubelbrølet, sier Florø-Larsen til Hooked.

Paddetorsken trives best nede i steinhuler, og typiske steder å fiske etter den er i urer og moloer. Selve fisket skjer vanligvis ved at arget blir lirket nedover i de undersjøiske steingangene. Dette fører naturlig nok til en del mistet utstyr, men det er altså her nede rumpetrollfiskene bor.

Artsfiskerne i Rogaland har funnet mange gode plasser for arten i fylket, og det er tatt flere fisker over 800 gram. Den offisielle norgesrekorden har også blitt slått flere ganger, men disse fiskene har aldri blitt meldt inn til rekordjuryen.

Les også: Den søvnløse microkongen

Et så stort eksemplar som det Florø-Larsen fikk torsdag, er det derimot ingen i miljøet som har fått tidligere. Og basert på norgesrekordlistene er det ikke tatt større paddetorsk andre steder i Norge, heller. Fisken, som lot seg overliste av en #4-krok egnet med en hel kokt reke uten hode og skall, ble sluppet uskadd tilbake etter veiing og fotografering. Ifølge fiskeren selv hadde paddetorsken enda mer å gå på reint kondisjonsmessig.

– Fisken var 36 centimeter lang, men helt usannsynlig bredrygget. Dessverre var den ikke så feit. I mars/april er de fulle av rogn, så da er nok vekten enda høyere. Vi får prøve å få den igjen da. Dette er en fisk det er vanskelig å si om blir over kiloen, men nå er vi i alle fall ikke langt unna, sier John Olav Florø-Larsen til Hooked.

De massive rømningene fra oppdrettsanlegg i Hordaland i forbindelse med stormen «Nina» er ikke noe annet enn en miljøkatastrofe. Fisken som nå er på frifot er også av svært varierende kvalitet. Der laksen tilsynelatende er slakteklar, og blir betegnet som fullt spiselig (for de som spiser oppdrettsfisk) av mattilsynet, står det langt verre til med mye av regnbueørreten. En del av fisken ser rett og slett ut til å hangle noe helt alvorlig, der den i full gytedrakt kaver av sted, uten finner. Dersom fisken i videoen over er representativ for regnbuerømningene, er det mye syk fisk på frifot. (Video: Hugga Bugga)

PS: Aktualitetsmagasinet Ekko følger opp innslaget om rømt oppdrettsfisk i sin morgensending klokken 09.00 fredag. Programmet hører du her

21. januar 2015:

Det er vanligvis få ting som slår følelsen en får i kroppen i det en kommer frem til sjøkanten, trekker den friske luften dypt ned i lungene, myser mot horisonten og tar det første kastet etter storfisken. Vi er privilegerte med storslått natur her i Norge, og de som ikke vet å benytte seg av den, skjønner faktisk ikke hva de går glipp av.

Denne onsdagsformiddagen har alle momentene som er beskrevet over, i tillegg til en plussgrad og en lav vintersol. Det hele er egentlig nokså idyllisk, der vi har tatt plass i en mer eller mindre gudsforlatt vik langt inne i Austfjorden. Men det er også en skikkelig bismak ved det hele. Fisken vi jakter på er nemlig alt annet enn et velkomment innslag i fjorden.

Les også: Miljøvernforbundet har anmeldt oppdretterne

Det er rømt oppdrettslaks som sporadisk plasker der ute i vestavinden, og dagens fisketur er å regne som en rein dugnadsøkt. Trolig er det et lavt estimat, men minst 50 000 laks har rømt fra oppdrettsanlegget på Ospeneset på motsatt side av fjorden, som følge av stormen «Nina» .Nå gjør de som de har gjort hele livet. I store og små stimer følger de kantene i det våte terrenget. Men merdene som tidligere har omsluttet fisken er nå ødelagte, og de nye kantene å følge er landet langs bukter og viker hele fjorden innover.

Vi er tre mann som er på plass i viken denne onsdagen, og vi er alle utstyrt med slukstenger. Lars-Ivar er som vanlig utålmodig, og spinner strendene frem og tilbake mens han kaster. Aleksander og jeg tar det hele mer med ro, og står standhaftig på restene av det som en gang var en kai. Stor laks har strøket forbi oss et par ganger allerede, så vi er trygge på at vi står godt.

Aleksander og Lars-Ivar var på plass en liten time før meg, og rakk å lande en sjøørret og en lyr før jeg kom dinglende. Før jeg har fått rigget opp kastestangen min, hoier Aleksander om fisk igjen. Og denne gangen er det riktig art. Aleksander kjører fisken forsiktig. Dette er fisk som må på land, og som kjapt bør få et ublidt møte med en stump gjenstand. Jeg lar kamera gå, og Aleksander sliter kjapt ut oppdretteren. Lars-Ivar får fisken i håven, og med en laks på nesten 3,4 kilo er dugnadsarbeidet i gang. Fisken har et åpent kjøttsår på bakkroppen, men det ser ut til å være av nyere dato.

Alek

Sårskade

20 minutter senere smeller det igjen, og på ny er det Aleksander som har bøy i klingen. Fisken kjennes nokså lik ut som den forrige, og han får den uproblematisk i håven på egen hånd. Vel oppe på land blir det klart at fiskene er støypt i samme form. 20 gram skiller de to rømlingene, som begge blir hengt opp i et lite tre for å blø av seg.

Etter pangstarten roer ting seg veldig. Vinden tar seg periodevis opp, men det er ikke noe vi ikke tåler. Innimellom stryker noen lakser langs land, men det er tydelig at de ikke er på næringsvandring. Fisken virker å hugge på bevegelse, og det ser også ut til at det er litt tilfeldig hvilke eksemplarer som faktisk gidder å gjøre utslag mot slukene våre.

Les også: Oppdrettslaksfiske i Kjekallvågen

Nesten to timer går uten nevneverdig action, men i det Lars-Ivar legger om til en liten gul-rød Atomsild, smeller det på direkten. På lett utstyr og med en snelle utstyrt med Nanofil-snøre på bare 0.16, får han seg litt av en kamp med laksen, som opplagt er større enn de to første fiskene som havnet på land. Etter nesten et kvarter kan Aleksander omsider håve rømlingen, og det er litt av en julegris som ender sine dager under teleskoppresten til Lars-Ivar.

Fisken veies til 9,7 kilo, og har et magemål som ikke ligner grisen. Eller, strengt tatt er det vel faktisk det det gjør. Lars-Ivar konstaterer at dette er den største laksen han noen gang har fått, og selv om det er en oppdretter, bød den på bra fight. Det er ikke noe i veien for å ha det litt moro mens en bidrar til den gode saken.

Lars

Etter at storfisken har fått sin plass i treet, roer ting seg igjen. Jeg begynner så smått å tenke på hjemturen, og bestemmer meg etter hvert for at nå går det siste kastet. Sluken har ikke mer enn så vidt truffet vannflaten før en stim på 20-30 store lakser stryker langs land. Ti omdreininger senere hugger det, og jeg har fast fisk. Omtrent samtidig hugger det hos Aleksander, og vi har dobbeldrilling på gang.

Kampene blir nokså kort. Lars-Ivar håver sikkert min fisk på første forsøk, mens Aleksander tailer sin uten problemer. Hans fisk blir veid til 4,7 kilo, mens min klokker inn til 6,7. Under andre omstendigheter hadde jeg nok vært strålende fornøyd, men det er unektelig en bismak ute og går her, til tross for at jeg har fisket nesten fire timer uten et napp. Det er selvsagt bedre å få fisk enn å blanke, og det er selvsagt bra at det er en oppdrettsfisk mindre i sjøen, men det blir likevel som et piss i havet å regne. Jobben er på langt nær unnagjort.

Endre med laks

Jeg setter meg i bilen og kjører hjemover, men det kunne jeg fint ha spart meg. På Flatøy har de nemlig sprengt med venstrehånden igjen, og køene står kubb i alle retninger. Jeg bruker to timer og 20 minutter fra Gjervik til Shell-stasjonen i Knarvik, et veistykke på under en kilometer. I mellomtiden fisker Aleksander og Lars-Ivar videre, og lander ytterligere tre lakser.

Aleksander, Lars-Ivar og et par andre kamerater reiste innover igjen i dag, og rapportene et par timer før mørkets frembrudd gikk på at ytterligere åtte lakser hadde blitt landet. I tillegg hadde karene fått ut et garn som fremdeles stod og samlet laks da jeg snakket med de. Fra andre steder i fjorden meldes det også om solide stangfangster i løpet av torsdagen, og det er mange som er ute og fisket. Det er med andre ord lite å si på dugnadsinnsatsen, og det er i alle fall prisverdig.

Her kan du se levende bilder fra onsdagens oppdrettslaksfiske:

Gytemoden regnbueørret i hopetall svømmer nå rundt i flere fjorder i Hordaland. (Foto: Erlend Vivelid Nilsen)

Enorme mengder laks og regnbueørret er på rømmen i flere fjorder i Hordaland etter uværet «Nina» sine herjinger. Nå har Norges Miljøvernforbund anmeldt oppdretterne.

Av: Endre Hopland

– Vi har anmeldt fire oppdrettsanlegg i Hordaland. Anleggene deres har ikke holdt standarden de skal etter regelverket, sier Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund ifølge NRK.

Fra anlegget til Fyllingsnes Fisk i Fensfjorden i Lindås kommune, rømte det alene minst 50 000 laks. Det viste seg at toppkjettingene som ble brukt i fortøyningene til anlegget var av for dårlig kvalitet. Kjettingene skulle tåle 70 tonn, men tålte bare 25 tonn under testing. Oddekalv er alt annet enn fornøyd.

Les også: Aktualitetsmagasinet Ekko sin radiosending om rømmingene

– Disse anleggene har en egenkontroll som skal holde i en storm av den klassen vi hadde i Bergen for vel en uke siden, sier miljøkriger Oddekalv, som nå altså blander politiet inn i miljøkatastrofen.

– Oppdretterne må få høye bøter når det rømmer fisk, slik at det lønner seg for dem å gå over til lukkede anlegg. Tette anlegg kan ikke fisken rømme fra, sier Oddekalv.

– Svært beklagelig

Daglig leder i Eide Fjordbruk, Knut Frode Eide, sier han ikke vil kommentere anmeldelsen før han har gått grundig gjennom detaljene. Samtidig sier han at anleggene deres har vært godkjent og oppfylte kravene som er satt. Svein Eivind Gilje i Engesund fiskeoppdrett tilbakeviser på sin side alle påstander om at anleggene deres ikke har hatt god nok standard.

– Våre anlegg ble ikke skadet under stormen, men drivgods kan ha revet hull i nøtene, slik at fisk har rømt. Det er svært beklagelig, og i samarbeid med Fiskeridirektoratet, sertifisører og dykkere, arbeider vi nå hardt for å finne ut av hvordan dette kunne skje, , sier Gilje.

Både Osterfjorden og Fensfjordsystemet, da spesielt Austfjorden, er nå fulle av rømt oppdrettsfisk. Siden uværet la seg har folk vært ute og prøvd å få på land så mange rømlinger som mulig, med både garn og stenger.

All fisk kan returneres

Like etter rømningene hersket det en del tvil om hva folk skulle gjøre med fisken de fanget, men nå har oppdretterne i Hordaland og Fiskeri- og havbruksnæringens Landsforening (FHL) bestemt at all rømt fisk i fylket kan returneres.

– Fiskeridirektoratet har fått melding om rømninger fra seks anlegg etter uværet «Nina», og et ukjent antall laks og regnbueørret er på rømmen i fjorder i Hordaland. I tillegg har Marine Harvest hatt en rømning ved Varaldsøy i Hardangerfjorden like før uværet, melder direktoratet på sine egne nettsider.

Laks
Stangfanget, rømt oppdrettslaks fra Austfjorden. (Foto: Lars-Ivar Dale)

Vestnorsk havbrukslag og oppdretterne har nå etablert seks mottak som tar imot all rømt fisk, og det blir betalt godtgjørelse for alle rømlinger som blir levert.

– De seks mottakene har ulike åpningstider, og folk som vil levere laks og regnbueørret bør ta kontakt med selskapene som har etablert mottakene, oppfordrer Fiskeridirektoratet.

Registrer deg

Sjøtroll/Lerøy tar imot rømt oppdrettsfisk på Hamre, på Kvamme og på Valestrandfossen i Osterøy kommune. Ta kontakt med Sigfrid Tangen på telefon 975 86 722 dersom du har fisk å levere.

Eide Fjordbruk tar imot rømt oppdrettsfisk på et etablert mottak på den nedlagte ferjekaien på Sævråsvåg i Lindås kommune. Ta kontakt med Arne Herre Stavland på telefon 934 38 512 om du har fisk å levere.

Marine Harvest tar imot rømt oppdrettsfisk på Ænes og Nernes i Kvinnherad kommune. Ta kontakt med Stein Thon Klem på telefon 410 31 882 dersom du har fisk å levere.

Fiskeridirektoratet oppfordrer alle sportsfiskere om å hjelpe til med å ta ut rømt fisk fra sjøen, men for å bli kompensert for fisken må du registrere deg hos Fylkesmannen i Hordaland.

PS: Vi har selv vært ute og fisket rømt oppdrettslaks i Austfjorden. Rapport, video og noen tanker rundt det hele blir publisert i ettermiddag.

Nå som gjeddefiske så smått er i gang, er det absolutt verd å dra frem igjen denne utrolige videoen fra Sverige. Gjedder på utrolige 15,1 og 18,05 bør være nok til å få det til å krible i fingrene til noen og enhver.

Hooked i sosiale medier

16,122VennerLik
202FølgereFølg
459FølgereFølg
231AbonnenterAbonner